Határvadászokat képeznek ki a határőrizetre

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a magyar államhatáron. Az egykori határvadász századok mintájára szervezik meg a rendőrségen belül az önálló határvédelmi alakulatot.

2022. 06. 29. 13:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori határvadász századok mintájára szervezik meg a rendőrségen belül az önálló határvédelmi alakulatot. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna reggeli műsorában emlékeztetett arra, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozott egykori önálló Határőrségnek is működtek határvadász századai, amelyeket 2006-ban a Gyurcsány-kormány számolt fel.

Az önálló határőrség felállításáról Bakondi György azt közölte: 

Az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy a katonákat kivonják a határőrizeti feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön.

Az egyszerűség kedvéért csak határvadászoknak mondott szervezetet szeptemberig állítják fel a rendőrség logisztikai, szervezeti, szervezési tapasztalataira alapozva.

Az új szervezet kialakítása még zajlik a Belügyminisztériumban, hamarosan a kormány elé kerül a szervezetről szóló előterjesztés a pontos szervezeti felépítéssel, létszámigénnyel, költség-előírásokkal. A kormány jóváhagyása után kezdődhet a létszám feltöltése.

Bakondi György a súlyos migránshelyzetről azt mondta: átlépte a 105 ezer főt az illegálisan belépni próbáló migránsok száma, tavaly ugyanekkor 43 ezer volt a számuk.

Kiemelte:

A csoportos, erőszakos átlépés és a rendőrök, járőrök elleni fizikai támadások, a határzár megrongálása mindennapos jelenséggé vált.

Az olasz és a görög–török tengeri határon ismét nagy csoportokban érkeznek az illegális bevándorlók, miként Spanyolországon és a nyugat-balkáni útvonalon keresztül is sokan próbálnak bejutni Európába. Főként szírek, afgánok, pakisztániak és indiaiak érkeznek.

Bakondi György hangsúlyozta, ha figyelembe vesszük az ukrán–magyar határon lévő menekülthelyzetet és az ukrajnai háborút is, akkor kijelenthető, hogy 

nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a magyar államhatáron, amely a magyar rendvédelmi erők, a Magyar Honvédség nagyon komoly erőfeszítését és odafigyelését igényli.

Hozzátette, hogy olyan információval nem rendelkeznek, amely szerint a nyár végével csökkenés következhet be a migrációban, ezért a helyzet komoly elemzést és határozott kormányzati intézkedést követel meg.

Borítókép: Kiskunhalasi határvadászok 2001-ben (Forrás: Vezda László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.