időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Klicsko

Forrás: Mandiner.hu
2022.06.26. 09:37 2022.06.26. 10:27
Karácsony Gergelyt is felhívta az ál-Klicsko

Berlin polgármestere a napokban a deepfake áldozata lett. Bár azt hitte, hogy kijevi kollégájával, Vitalij Klicskóval beszél, pár perc után gyanús kezdett lenni beszélgetőtársa. Majd röviddel ezután bontották is a hívást – számolt be róla a Mandiner.

Erre a hírre reagálva tette közzé Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy a közelmúltban berlini, madridi és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan őt is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő” – olvasható a Mandiner.hu cikkében.

Karácsony ismertette, hogy

a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal doménjét használó e-mail-címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra

– tette hozzá.

Több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott

A bejegyzésből kiderült, hogy hasonlóan a bécsi polgármesterrel lefolytatott híváshoz, a videóchat

nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem.

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során

megerősítésre került, hogy csalás történt.

 

Rövidesen egyeztet az „igazi” Klicskóval

Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az ukrán nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett, európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit

– sorolta a főpolgármester.

Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Fotó: Facebook

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.