„Sikeres B9-találkozón vagyunk túl!”

Novák Katalin: A beiktatási beszédben megfogalmazott pontok köszönnek vissza a nyilatkozatban.

Magyar Nemzet
Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala2022. 06. 10. 17:27
NOVÁK Katalin
A Kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői értekezlete Bukarestben Fotó: KEH/Kékesi Donát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bukaresti kilencek által ma elfogadott nyilatkozat világosan és egyértelműen tükrözi azt az álláspontot, amit beiktatási beszédemben egy hónapja tíz pontban megfogalmaztam

– emelte ki Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök. Kiemelte: Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan agresszióját, mely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa békéjét.

A posztban a köztársasági elnök többek között hangsúlyozta azt is: Gyászoljuk a tragikus emberáldozatokat, és megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett. Mint mondta, 

ez azt is jelenti, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége.

Novák Katalin úgy fogalmazott: a háború miatt éppen azokban a térségekben kerülhet veszélybe a biztonságos élelmiszerellátás, ahol most is nehezek az életkörülmények, így a migráció további növekedésére számíthatunk. Kiemelte, hogy a magyarországi haderőfejlesztés gyors ütemben halad.

2024-re ledolgozzuk a régi restanciát, és a védelmi költségvetés eléri majd a GDP két százalékát. Vállalásainkat teljesítjük, és nem állunk meg: az országunk, a térségünk és szövetségeseink biztonsága mindennél előbbre való

– tette hozzá Novák Katalin.

Mint arról korábban írtunk, a köztársasági elnök péntek délután utazott el a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára a román fővárosba.

Borítókép: A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfői csúcstalálkozóján a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én (Fotó: MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.