Magának akarja a sikert Óbuda vezetője

Kiss László abszolút nem a III. kerület érdekeit kívánja szolgálni, ráadásul mások – például a korábbi vezetés – ötleteit és mun­káit is úgy mutatja be, mintha a sajátja lenne – hangsúlyozta lapunk kérdésére Rózsa László Péter. A DK egykori politikusa szerint nem történt ez másképp az óbudai gyermekszakrendelő kapcsán sem, amelyért a gyurcsányista polgármester akarja learatni a babérokat. Mindezek tetejébe őt közel egy éve már fogadni sem hajlandó.

2022. 07. 08. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészséges Budapest program támogatásával május elején kezdetét vette az óbudai gyermekszakrendelő megvalósítása, amely az önkormányzati választásokat megelőző kampány során az ötpárti (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) baloldali összefogás kerületi programjának egyik kulcseleme volt. A Víziorgona utca 8. szám alatti gyermekgyógyászati központ létrehozását – ahol a gyermek-alapellátásokon kívül (háziorvos, fogorvos, védőnői szolgálat) térítéses és térítésmentes szakellátások is működnek majd – azonban nem az összefogás, hanem Rózsa László Péter, akkor még baloldali képviselőjelölt szorgalmazta 2019-ben.

A jelek szerint viszont most, hogy a beruházás elkezdődött, „mindenki polgármestere” egyedül aratná le a babérokat, ugyanis az elmúlt három évben említést sem tett az egykor szintén a Demokratikus Koalíció (DK) színei­ben politizáló képviselő kampányáról. 

A korábbi bejegyzések szerint Kiss László hozzáállása azonban nem volt mindig ilyen elutasító, mivel a 2019-es kampány során több alkalommal is méltatta Rózsa kezdeményezését, ajánlásában pedig eképpen fogalmazott: „Lacit akkor ismertem meg, amikor kampányt kezdett azért, hogy önálló gyermekszakrendelő létesüljön a III. kerületben. Buszvezetőként sokan ismerhetik, de a gyermekek ellátásáért küzdő édesapaként és lelkes Békásiként talán még többen. Az egészségügy és a lakótelepek fejlesztésének elkötelezett élharcosa, aki fáradhatatlanul küzd közös céljainkért. Személye garancia arra, hogy végre igazi érdekképviseletet kapjon Békásmegyer.” 

Mindez azért jelentős, mivel az óbudai önkormányzati képviselő úgy véli: a gyermekszakrendelő ötlete, illetve az intézmény megvalósulása érdekében folytatott munkája nagymértékben hozzásegítette a 2019-es önkormányzati választás sikeréhez a jelenlegi vezetést, hiszen a fő programpontja mindenkinek a gyermekszakrendelő volt.

Rózsa László Péter szavait erősíti meg Hazai Iván András, Óbuda-Békásmegyer egykori alpolgármestere is, mondván a baloldali összefogásnak kapóra jött a képviselőjelölt harca a gyermekszakrendelőért. Hazai Iván András felidézte: a 2019-es önkormányzati választás III. kerületi kampány-előkészítő megbeszéléseit akkoriban az MSZP kerületi vezérkara vezette, amelynek Zábó Attila is tagja volt. Majd egy személyes magánbeszélgetés során a képviselő elárulta, hogy 

kapóra jött Rózsa László Péter harca a gyermekszakrendelőért, illetve hogy indul a választáson, mert nincs ütős pozitív ötlete a kampánycsapatnak. Kiss László ezért jelölte meg a saját és az összefogás fő programjának a gyermekszakrendelőt

 – mutatott rá a DK egykori politikusa.

Rózsa László Péter szerint Óbuda DK-s polgármestere egyébként nem csak az ő, hanem mások – például a korábbi kerületi vezetés – ötleteit és munkáit is úgy mutatja be úgy, mintha az övé lenne, a beruházás kapcsán pedig azért nem tesz róla említést, mert Hazai Iván Andrással együtt 2021 elején kiléptek a Gyurcsány-pártból. Mint mondja, mára már abszolút látható, hogy Kiss Lászlóék nem a kerület érdekeit kívánják szolgálni, hanem a céljuk valószínűleg annyi volt, hogy hatalomhoz jussanak.

A III. kerület 16. választókerületének megválasztott képviselője szerint az pedig különösen felháborító, hogy mindenki polgármestere már közel egy éve nem hajlandó fogadni őt, sőt időpontot sem kap arra, hogy átbeszéljék a kerület lakosainak ügyeit, problémáit.

Lapunk kérdésekkel fordult Kiss Lászlóhoz is, egyebek mellett afelől érdeklődve, hogy az önkormányzat milyen összeggel járul hozzá a gyermekszakrendelő megvalósításához, illetve mi az oka annak, hogy Rózsa László Péterről – aki elsőként szorgalmazta a gyermekgyógyászati központ megvalósítását– nem tesz említést. A kerület polgármestere azonban nem reagált a megkeresésre.

Borítókép: Balról Rózsa László Péter, Gy. Németh Erzsébet, Kiss László és Bősz Anett az államilag támogatott, önálló gyermekorvosi szakrendelőt a III. kerületnek! címmel tartott sajtótájékoztatón a Szent Margit Rendelőintézet előtt  2019. október 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.