Nagy mennyiségű lejárt növényvédő szertől mentesülhet az ország

„A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is rögzített, kiemelt célja a teremtett környezet megóvása, megtisztítása” – írta hivatalos közösségi oldalán Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

Forrás: Facebook2022. 07. 05. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország területén napjainkban is megtalálhatók régmúltból itt maradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek. Jelentős környezeti és egészségügyi kockázataik miatt szakszerű begyűjtésüket, elszállíttatásukat és ártalmatlanításukat 300 millió forinttal támogatja a Technológiai és Ipari Minisztérium.”

– jelezte Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó.

A környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár hangsúlyozta:

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felmérése több tonna és liter veszélyes hulladékot derített fel illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken.

 „A kamara adatai szerint az ország minden részéből, összesen 271 helyszínről kell elszállíttatni körülbelül 180 ezer liter és 342 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert ártalmatlanításra a fűzfői és győri hulladékégetőkbe.”

 Raisz Anikó kiemelte:

A tervek szerint az év végéig lezáruló munkálatokat a kamara területi szervei végzik felkért koordinátorok közreműködésével, vállalkozók bevonásával.

„A Technológiai és Ipari Minisztérium egyéb eszközökkel is segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a veszélyes hulladék ártalmatlanítását. Előbbire az ingyenes Hulladékradar applikációval is megtámogatott »Tisztítsuk meg az Országot!« projekt, utóbbira a közelmúltban meghirdetett lakossági azbesztmentesítési pályázat szolgáltat időszerű példát. A tárca a körforgásos gazdaság kiépítésére, fejlesztésére törekszik annak érdekében, hogy minden hulladék nyersanyagként hasznosuljon.”

– fejtette ki a kormánypárti politikus.

Ez az emberi egészséget károsító, az állat- és növényvilágot is veszélyeztető, tájat csúfító hulladékhegyek felszámolásának, újratermelődésük megakadályozásának leghatékonyabb eszköze.

– zárta Facebook-bejegyzését a környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.