Olcsón akar garázst? Keresse a baloldali önkormányzatokat!

Garázs vagy udvar tízezer forintos áron? A baloldali vezetésű önkormányzatoknál erre is talált példát az Adatradar internetes portál, miután utánanézett annak, hogy egyes helyhatóságok mennyiért adták el az utóbbi években a saját tulajdonú kocsibeállóikat.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 08. 20:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban általános problémává vált a parkolóhelyek hiánya. Míg a lakásvásárlások esetében inkább a vásárló pénztárcája szab határt a lehetőségeknek, addig a garázsoknál hiába szánna valaki jelentősebb összeget is egy beállóra, sok esetben így sem talál eladót – olvasható az Adatradar internetes portálon. Hozzátették: 

A parkolóhelyek szűk kínálata jelentősen megemelte a garázsok árait az elmúlt időszakban, ám ennek ellenére számos baloldali vezetésű önkormányzat vált meg a piacitól kirívóan alacsonyabb áron a tulajdonában lévő garázsoktól.

A portál az eladási és piaci ár összehasonlításának alapjául az Ingatlan.com oldalon elérhető hirdetések szolgáltak, rendszerint az adott településen elérhető legalacsonyabb négyzetméterárat véve alapul.

A fővárosban például a kispesti önkormányzat vált meg 610–660 ezer forint közötti összegért három darab garázstól 2020-ban. Bár az ingatlan területét csak egyik esetben adták meg, ez alapján közel ötszörös áron lehetne ma értékesíteni a kocsibeállókat.

Egyes vidéki nagyvárosokban is voltak hasonló esetek. Tatabányán például 137 ezer forintért adtak el egy 19 négyzetméteres garázst 2021 végén. Mint az Adatradar írta, ekkora összegért ma egyetlen négyzetmétert sem lehetne venni az Ingatlan.com-on hirdetett húsz tatabányai garázs egyikéből sem. Kiemelték azt is, hogy Vácott pedig egy 22 négyzetmétereset értékesített az önkormányzat olyan áron (500 ezer forint), hogy azért legfeljebb 1,6 négyzetmétert tudnánk megvenni a településen hirdetett legolcsóbb garázsból.

Pécsett 70 százalékot meghaladó kedvezménnyel kelhetett el egy garázs, ha a hozzá hasonló alapterülettel hirdetett ingatlanokkal vetjük össze. 

A szóban forgó 18 négyzetméteres kocsibeálló alig több mint negyvenezer forintos egységáron kelt el,

a 30 négyzetmétert el nem érő garázsok közül viszont arányaiban közel négyszeresébe kerül a legolcsóbb is a maga 156 ezer forint/négyzetméteres árával – a további 25 találatnál pedig minden esetben meghaladja ez a szám még a 220 ezer forintot is – írta az Adatradar, hozzátéve, hogy a legtöbb önkormányzati garázs Gyöngyösön és Ózdon talált gazdára a piaci árhoz mérten nagy kedvezménnyel a legutóbbi önkormányzati választás óta. Előbbi esetében nyolc garázsnál haladta meg a 77 százalékot az eltérés, míg utóbbinál négy „garázs, udvar” besorolású 20–38 négyzetméter közötti ingatlan kelt el jelképes, tízezer forintos áron. Ózdon jelenleg egyetlen garázst hirdetnek eladásra, mely bár csupán 18 négyzetméteres, mégis több mint hárommillió forintot kérnek érte – emelték ki, megjegyezve, hogy azt nem tudni pontosan, az önkormányzat által értékesített területeken valóban állt-e garázs, és ha igen, milyen állapotú. 

Fontos megjegyezni, az említett önkormányzatok jellemzően csak az értékesítés tényét, valamint az eladott garázs főbb paramétereit közölték az Adatradarral, így nem tudni, milyen szempontok befolyásolták az árszabásukat, azok között természetesen lehetnek méltányolhatók, illetve szerződésben korábban vállalt kötelezettségek is.

Borítókép: Budapesti ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.