Szili Katalin: „Azt szeretnénk, hogy a kisebbségben élő magyarok éljenek a jogaikkal”

A kisebbségekre vonatkozó törvényeket, kormányhatározatokat és alacsonyabb rendeleteket is ismerni kell a miniszterelnöki megbízott szerint.

Forrás: MTI2022. 07. 21. 19:07
SZILI Katalin
Barcs, 2022. június 4. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen a barcsi trianoni emlékmûnél 2022. június 4-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– El kell érni, hogy a kisebbségben élő magyarok mindenütt éljenek a jogaikkal – szögezte le Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) egy a kisebbségi jogokkal és ezek alkalmazási gyakorlatával foglalkozó pódiumbeszélgetésen – közölte az MTI. 

Szili Katalin a rendezvény előtt a magyar közmédiának elmondta: gyakran szembesülnek azzal, hogy erdélyi, felvidéki, vajdasági vagy kárpátaljai magyarok nem ismerik eléggé a jogaikat, ezért nem élnek velük. Példaként mondta, hogy Szlovákiában módosult a törvény, és immár nem húsz, hanem 15 százalékot kell meghaladnia egy kisebbség helyi arányának ahhoz, hogy nyelvi jogok illessék meg – írták. Hozzátette: sajnos, sokszor szembesülnek azzal, hogy ezt nem tudják az emberek, és azzal is, hogy egyfajta félelem akadályozza az anyanyelvhasználatot a kórházakban vagy az önkormányzatoknál.

Arról is tájékoztatott, hogy a nemzetpolitikai kutatóintézettel együtt egy sorozatot jelentetnek meg, amelyben egyelőre a romániai, a szlovákiai és az ukrán jogszabályok egyfajta kézikönyvét adták ki. E füzetnyi kötetek közérthető módon foglalják össze a kisebbségekre vonatkozó törvényeket, kormányhatározatokat és alacsonyabb rendeleteket.

– Ezt szeretnénk a kezébe adni mindenkinek, hogy ismerje meg, és éljen a lehetőségeivel – nyilatkozott a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin szerint ma távol áll egymástól a jogszabályi környezet és a joggyakorlat. Ezért arra kell törekedni, hogy az emberek töltsék ki a jogi keretet, éljenek a jogaikkal. Emellett kell az EU-ban és a szomszédságpolitikában további lépéseket tenni a jogok kiterjesztése érdekében.

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.