A Jobbik is népszavazást kezdeményez EU-ügyben

Ujhelyi István után Gyöngyösi Márton is népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Az MSZP EP-képviselője hazánk uniós tagságának megerősítését tűzte ki célul, a Jobbik elnöke pedig azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

Magyar Nemzet
2022. 08. 08. 13:16
Gyöngyösi Márton
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint »Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország európai uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?«” – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közösségi oldalán.

A népszavazási tervet az ellenzék táborában elutasítóan fogadták, a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc és a párt EP-képviselője, Cseh Katalin szerint „teljesen fölösleges népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”. Gelencsér úgy fogalmazott, „Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba”. Cseh Katalin közösségi oldalán hozzátette: „Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is”.

A Jobbik is reagált Ujhelyi tervére, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból. „Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg” – fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarország Európai Unióból való kilépését eredményezheti”.    

A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.