időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo
Egymásnak ugrott az ellenzék hazánk uniós helyzete kapcsán.

A Jobbik is népszavazást kezdeményez EU-ügyben

Magyar Nemzet
2022.08.08. 13:16 2022.08.08. 14:03
A Jobbik is népszavazást kezdeményez EU-ügyben

Ujhelyi István után Gyöngyösi Márton is népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Az MSZP EP-képviselője hazánk uniós tagságának megerősítését tűzte ki célul, a Jobbik elnöke pedig azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

„Hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint »Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország európai uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?«” – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közösségi oldalán.

A népszavazási tervet az ellenzék táborában elutasítóan fogadták, a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc és a párt EP-képviselője, Cseh Katalin szerint „teljesen fölösleges népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”. Gelencsér úgy fogalmazott, „Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba”. Cseh Katalin közösségi oldalán hozzátette: „Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is”.

A Jobbik is reagált Ujhelyi tervére, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból. „Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg” – fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarország Európai Unióból való kilépését eredményezheti”.    

A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.