Az LMP az Alkotmánybíróság előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet

Schmuck Erzsébet szerint a kormány sorsrontó rendeletet fogadott el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 08. 14:56
SCHMUCK Erzsébet
Budapest, 2021. március 22. Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP az Alkotmánybíróság (AB) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt – mutatott rá. Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi haszna van, nemcsak az számít mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében – mondta a zöldpárti politikus.

Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a sorsrontó rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az AB-tól

– közölte Schmuck Erzsébet.

Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt. Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be.

Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a jövővédő alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a bődületes őrültséget – mondta Gál József. – El a kezekkel a magyar erdőktől! – hangoztatta az ellenzéki párt szóvivője.

Borítókép: Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke 2021. március 22-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.