Gluténmentes tésztát gyártanak az elítéltek

Fogvatartottak bevonásával készül a gluténmentes tészta az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. új tésztaüzemében. Az elítéltek a gyártás összes folyamatában részt vesznek.

2022. 08. 16. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hófehér egyenruhában, hajhálóban és kesztyűben porciózzák az elítéltek a száraz tésztát az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. üzemében; pontosan 250 grammnak kell lennie minden egyes csomagnak. Az új, 78 négyzetméter nagyságú üzemegységben a fogvatartottak kiváló minőségű alapanyagokból többféle gluténmentes tésztát – cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka – állítanak elő – tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

 A termék hazánkban egyedülálló, az alapanyag Olaszországból érkezik: a tészta hatvan százalék rizslisztből, húsz százalék fehér kukoricalisztből és húsz százalék sárga kukoricalisztből készül 

– fogalmazott Gombos Róbert, a kft. ügyvezetője.

A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig valamennyi munkafázisban részt vesznek. Végigkísérik a teljes gyártási folyamatot, úgymint a lisztkeverék összeállítása, a gépek és a szárítókamrák feltöltése, a csomagolóanyag hegesztése és a címkék szegecselése. 

Az elítéltek által gyártott gluténmentes tészta egyedülálló Magyarországon. Fotó: BvOP

A gazdaság több száz elítéltet foglalkoztat, és majdnem tízezer hektárnyi földön gazdálkodik: a gabona termesztése mellett több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoznak. Az állatokat a birtok saját termelésű takarmánnyal látja el. Az elítéltek végzik az állatok teljes körű gondozását is, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd pedig ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.