időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Gluténmentes tésztát gyártanak az elítéltek

Tar Hajnalka
2022.08.16. 15:45 2022.08.16. 16:46
Gluténmentes tésztát gyártanak az elítéltek

Fogvatartottak bevonásával készül a gluténmentes tészta az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. új tésztaüzemében. Az elítéltek a gyártás összes folyamatában részt vesznek.

Hófehér egyenruhában, hajhálóban és kesztyűben porciózzák az elítéltek a száraz tésztát az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. üzemében; pontosan 250 grammnak kell lennie minden egyes csomagnak. Az új, 78 négyzetméter nagyságú üzemegységben a fogvatartottak kiváló minőségű alapanyagokból többféle gluténmentes tésztát – cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka – állítanak elő – tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

 A termék hazánkban egyedülálló, az alapanyag Olaszországból érkezik: a tészta hatvan százalék rizslisztből, húsz százalék fehér kukoricalisztből és húsz százalék sárga kukoricalisztből készül 

– fogalmazott Gombos Róbert, a kft. ügyvezetője.

A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig valamennyi munkafázisban részt vesznek. Végigkísérik a teljes gyártási folyamatot, úgymint a lisztkeverék összeállítása, a gépek és a szárítókamrák feltöltése, a csomagolóanyag hegesztése és a címkék szegecselése. 

Az elítéltek által gyártott gluténmentes tészta egyedülálló Magyarországon. Fotó: BvOP

A gazdaság több száz elítéltet foglalkoztat, és majdnem tízezer hektárnyi földön gazdálkodik: a gabona termesztése mellett több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoznak. Az állatokat a birtok saját termelésű takarmánnyal látja el. Az elítéltek végzik az állatok teljes körű gondozását is, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd pedig ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.