Ismét pártelnök lehet Jakabból

Feltehetően új párt alapítását jelenti be a héten Jakab Péter, dacára annak, hogy a bírósági nyilvántartás szerint még a Jobbik elnöke. A párt korábban sem volt túl gyors a változtatások bejelentésé­ben, jelenleg a hatvannapos határidőt sem tartották be. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint mindezek ellenére Jakab Péter bejelentheti egy új párt megalapítását, amely csak a létesítő okirat aláírása után jár nyilvántartásba vételi kötelezettséggel.

2022. 08. 18. 6:30
20220403 Miskolc Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke is leadta a szavazatát az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazáson. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Fotó: Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a héten bejelentést tesz Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke, frakcióvezetője, aki pár napja lépett ki a pártból. Korábban több jobbikos is arról beszélt, Jakab új mozgalma augusztus 20-án bont zászlót, a volt pártelnök pedig olyan bejelentésre készül, amelytől a legtöbben egy új párt alapításáról szóló nyilatkozatot várnak. Jakab a közösségi oldalán közzétett videójában úgy fogalmazott: ahol egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik, ahova állítása szerint már 14 ezren lépnének be, hogy vele együtt a „nép pártjára” álljanak. Jakab ezután közölte, ahol ennyien összejönnek, ott illik bejelenteni valamit, amit ő a héten meg is tesz.

Kaotikus viszonyok

Az, hogy Jakab Péter új párt alapításába fog, már akkor sejthető volt, amikor június elején lemondott pártelnöki tisztségéről, közösségi oldalán pedig elhagyta a Jobbik logójának használatát, és bejegyzéseit következetesen a Nép pártján szlogennel látta el. Emellett már azt sem tüntette fel, melyik párt országgyűlési képviselője, noha akkor még a Jobbik frakcióvezetője volt. Mindezek után a Jobbik frakciója határozatban leszögezte, a párt képviselői a jövőben csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, ám a felhívást Jakab figyelmen kívül hagyta. Ezzel egy időben a bukott politikus A nép pártján elnevezéssel új oldalt is indított a párthoz köthető Zöld Válasz nevű csoport átnevezésével.

Jakab várható bejelentéséről ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjo­gász lapunknak úgy fogalmazott, 

valószínűleg azok vannak kevesebben, akik nem egy új párt alapítására számítanak, annak ellenére, hogy Jakab Péter a civil szervezetek nyilvántartásában még a Jobbik elnökeként van bejegyezve.

 – A bírósági nyilvántartás szerint a Jobbik korábbi elnökségének – Zsiga-Kárpát Dániel Gábor, Gyöngyösi Márton Balázs, Szabó Gábor, Ander Balázs, Jakab Péter Dénes, dr. Lukács László György, Potocskáné Kőrösi Anita, Dudás Róbert, Szilágyi György – 2020. január 25. napján kezdődött megbízatása 2022. ­június 30. napján megszűnt. A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvény szerint egy pártnak hatvan napja van arra, hogy az elnökség által hozott határozatot bejelentse a bíróságon, amelynek szintén hatvan napja van az elbírálásra – mondta a Századvég jogi szakértője. Mint fogalmazott, még ha Jakab Péter lemondása nem is került be a nyilvántartásba, a Jobbik májusi tisztújító kongresszusán újraválasztott Jakab Péter elnököt és új alelnökségét a bírósági nyilvántartáson már igazán átvezethették volna. Az érintettek figyelmét viszont elvonhatták erről a bejelentési kötelezettségéről a párton belüli harcok.

Alapító, nyilvántartó

Arra a felvetésre, hogy Jakab Péter jogosult-e új párt alapítására, az alkotmányjogász úgy fogalmazott, a vonatkozó törvény lehetőséget biztosít arra, hogy ha Jakab az elnöki megbízatásáról lemond, vagy akár a nyilvántartásban rögzített határidő (jelen esetben 2022. 06. 30.) letelik, kérje a törlését a bíróságtól a nyilvántartásból. Ifjabb Lomnici Zoltán hangsúlyozta, a jogosítványok gyakorlásához nincs szükség a nyilvántartásba való bejegyzésre, hiszen a megbízatás nem a bejegyzéssel, hanem a tisztség elfogadásával keletkezik. – Vagyis a Jobbik képviseletében immáron Gyöngyösi Márton és alelnöksége járhat el, de természetesen köteles e változást a nyilvántartásba bejegyeztetni. Ezzel együtt pedig Jakab Péter is bejelentheti egy új párt megalapítását, amely majd csak a létesítő okirat aláírása után jár nyilvántartásba vételi kötelezettséggel – emelte ki az alkotmányjogász.

Zöld álarcban

A Századvég elemzője kitért arra, hogy ha Jakab Péter nem új szervezetet alapít, akkor a Zöld Válasz Egyesület párttá alakítása is felmerülhet. Molnár Enikő üzemeltette ugyanis egészen idáig a Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát, ami ma A Nép Pártján néven fut az interneten, és Jakab Péter új közösségi tereként funkcionál. Jakab itt jelenteti meg politikai bejegyzéseit nap mint nap. Ifjabb Lomnici Zoltán szerint az is problémás, hogy az egyesület a Civil Szervezetek Nyilvántartása szerint egy „környezetvédelmi tevékenységet” folytató jogi személy, amelynek célja „Magyarország és a Kárpát-medence növény- és állatvilágának, a természeti tájának, épített környezetének és természeti erőforrásainak védelme”.

– Ellentmondásos, továbbá zavart keltő, hogy Jakab egy ilyen szervezet Facebook-oldalát szállta meg, és alakította saját politikai céljainak eléréséhez szükséges eszközzé, különösen azért, mert a szervezet képviselői között Jakab semmilyen formában nincs feltüntetve.

Ezzel szemben olyan nevek találhatók ott, mint Bodor Zoltán – a Jobbik II. kerületi alelnöke és önkormányzati képviselője – vagy Nunkovics Tibor, aki 2010 óta tagja a Jobbiknak, 2019 óta pedig országgyűlési képviselője – sorolta az ellentmondásokat a szakjogász.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint a fentiek alapján aggályos a Jobbik eljárása, hiszen a jogszabályból kitűnik: a civil szervezeteknek bizonyos fokú átláthatóságot, transzparenciát kellene biztosítaniuk a polgári közönség irányába. Ennek elsődleges módja, hogy megfeleljenek a bejegyzési kötelezettségnek.

Szerződést bontottak a „mamuszossal”

Véget ért Molnár Enikő jobbikos karrierje, miután a Jobbik tegnap szerződést bontott Jakab Péter kabinetfőnökével. A Mandiner.hu információi szerint a Jobbikból frissen kilépett Jakab Péter bizalmasának szerződése a hónap végéig érvényes. A portál azt írja, vélhetően anyagi gondokkal ezek után sem kell majd szembenéznie a bukott pártelnök jobbkezének, mert számítanak a szolgálataira az országgyűlési képviselő új mozgalmában, „A Nép Pártjában”. (G. D.)

Borítókép: Jakab Péter az idei országgyűlési választáson adja le voksát Miskolcon (Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.