Már októberben elkezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása

Már októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagainak szállítása – jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat hétfőn Berlinben.

Forrás: MTI2022. 08. 08. 17:04
null
Gyõr, 2022. augusztus 5. A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltenek meg egy fecskendõt a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni. MTI/Krizsan Csaba Fotó: Krizsan Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron változat ellen. A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). 

A vakcinák szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsaira kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már ebben a hónapban klinikai tesztelésre bocsátják.

Az egyesült államokbeli koronavírus-fertőzések több mint háromnegyedét az omikron BA.5 típusú alváltozat okozta. Az első szállításokat az ezen altípust megcélzó oltóanyagból is október elejére ígérik.

A koronavírus elleni oltásokra ugyan megcsappant az igény, miután a nyugati országokban sokan már a harmadik vagy negyedik oltást is megkapták, a BioNTech szerint azonban azok a kampányok, amelyek az omikront célzó vakcinákat hirdetik, várhatóan növelni fogják a keresletet.

Borítókép: A német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltenek meg egy fecskendőt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Krizsan Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.