időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Megújulás a nemzetvédelemben

Magyar Nemzet
2022.08.02. 14:31 2022.08.02. 14:50
Megújulás a nemzetvédelemben

A rendvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseire fókuszál a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának kutatási programja, amely a Tématerületi kiválósági program 2021 részeként valósul meg – tájékoztatta lapunkat az intézmény közleményében. A XXI. századi biztonsági kihívások nemzetbiztonsági hangsúlyai elnevezésű program legfőbb célja a Magyarország nemzetbiztonsági kihívásait jelentő területek vizsgálata, többek között a terrorizmus, a pénzmosás és a kibervédelem alapvető ismereteinek megújítása, illetve a modern kori kihívásokra adott válaszok rendszerezése és továbbfejlesztése.

A 21. századra a rendvédelem és a nemzetbiztonság kihívásai alapvetően megváltoztak, a veszélyek, kockázatok és fenyegetések rendszere globálissá vált. Magyarország mint az Európai Unió és a NATO tagja nem tekinthet önálló szigetként a modern kori vészhelyzetekre, a megméretésekre adott hazai válaszoknak egyszerre kell figyelembe vennie a nemzetközi tapasztalatokat, gyakorlatokat és a lokális megpróbáltatásokat. Ezek a területek látszólag különállók, mégis összefüggenek egymással, és az elért eredmények együttesen teszik stabilabbá az elméleti ismereteket és a gyakorlatok rendszerét a rendvédelem és a nemzetbiztonság területén – írta az NKE közleményében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2022. január 1. és 2025. december 31. között valósítja meg A XXI. századi biztonsági kihívások nemzetbiztonsági hangsúlyai elnevezésű programját. A kutatás vizsgálja Magyarország nemzetbiztonsági kihívásainak jelentős szegmenseit, így a terrorizmust, a pénzmosást, a kibervédelmet és a kiberbűnözést, a modern kor rendészeti képzéseiben fontos szempontként megjelenő környezetvédelmet és klímakérdést, valamint a rendészeti kiképzés (kiemelten a lövészeti és taktikai képzések) kihívásait és fejlesztési lehetőségeit, továbbá keresi az említett területekre a jó gyakorlatokat – fejtették ki.A program öt pillére egyszerre reflektál a rendvédelem belső és külső kihívásaira, ezért összefüggenek egymással és egy komplex területként fejleszthetők.

A programban különös hangsúlyt helyezünk arra, hogy az elmélet és a gyakorlat kérdéseit szintetizálva, értékteremtő módon közelítsük egymáshoz. Munkánk során törekszünk arra, hogy a hangsúlyos  nemzetközi vetületeket is feldolgozzunk, megjelenítsünk, illetve mindezt a nemzeti biztonsági stratégia alapértékeinek tükrében valósítsuk meg. Végső célunk, hogy a projekt eredményeivel hatékonyan hozzájáruljuk Magyarország nemzetbiztonsági kihívásainak magas színvonalon való kezeléséhez és hatékony segítséget nyújtsunk a jövőben várható  egyéb hatások megoldásához – mondta Pallo József, az NKE Rendészettudományi Karának tudományos dékánhelyettese, a program szakmai vezetője. Hozzátette: a szakmai program összetettsége szemléletesen rávilágít a formálódó rendészettudomány befogadó és integratív jellegére, elősegítve azt, hogy a jövő egyik  legdinamikusabban fejlődő tudományterületévé váljon.

A kutatásban résztvevők a kutatásirányok célkitűzéseinek megfelelően viszonylagos önállósággal, de szakmai és tudományos eredményeiket megosztva és azokat egymásra építve dolgoznak együtt, ezúton hozzájárulva a hazai nemzetbiztonsági és rendészeti szakemberek olyan irányú képzéséhez és fejlesztéséhez, amely egyedülálló és összevont alapkutatáson nyugszik.

A program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Tématerületi kiválósági program 2021 (TKP2021–NVA–18) részeként a nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogramban, 570 000 000 forint összköltségből valósul meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.