Most több a migráns, mint a 2015-ös válság kezdetén

Bakondi György szerint az elkövetkező hetekben, hónapokban ez a helyzet akár jelentősen rosszabbodhat is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 31. 12:13
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta sok százan próbálnak átjutni a déli határkerítésen, most többen vannak, mint 2015-ben, a migrációs válság kezdetén tájékoztatott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában. Bakondi György szerint az utóbbi napokban jelentősen nőtt az illegális bevándorlók száma, mert a szorítja őket az idő: még azelőtt szeretnének az Európai Unióba jutni, hogy beköszöntene a hideg. Mint kiderült,

 a határsértők száma idén eddig meghaladta a 156 ezret, míg tavaly ugyanebben az időszakban jelentősen kevesebb, 65 ezer esetben intézkedtek. Hasonló a helyzet az emberecsempészek elleni eljárásokat illetően is: idén 1177 embercsempész ellen indult eljárás, míg tavaly 600-at fogtak el. 

A belbiztonsági főtanácsadó emlékeztetett, hogy hétfő délelőtt a határzár szerb oldaláról az illegális bevándorlók kővel dobálták meg a büntetés-végrehajtás munkatársait és a határkerítés megerősítésén dolgozó fogvatartottakat, véleménye szerint ezért nem lehet már biztosítás nélkül munkát végezni a határkerítésénél az ilyen támadások miatt. Sőt úgy véli, hogy 

az elkövetkező hetekben, hónapokban ez a helyzet még akár jelentősen rosszabbodhat is. 

Bakondi György szerint a hosszú távú megoldást a határvadászok képzése jelentheti, bevetésük ugyanis tehermentesíti majd a Magyar Honvédséget, amelynek egyébként nem az az alapfeladata, hogy a határt őrizze. A határvadászok szeptember végétől vehetik át a feladatokat – tette hozzá. 

Borítókép: migránsok a szerb határnál (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.