időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Nem tartja a törvényi határidőt a Jobbik-alapítvány

Gabay Dorka
2022.08.08. 05:50
Nem tartja a törvényi határidőt a Jobbik-alapítvány

Bár erre törvény kötelezi, a mai napig nem tette közzé honlapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány a tavalyi gazdasági beszámolóját. A párt alapítványa több mint 700 millió forint költségvetési támogatást kapott tavaly, a honlapon azonban nyoma sincs, mire költik az adófizetők pénzét.

Több mint egy hónappal a törvényben előírt határidő lejárta után sem tette közzé honlapján 2021-es gazdasági beszámolóját a Jobbik Magyarországért Alapítvány. A pártalapítványok a vonatkozó törvény szerint ugyanis kötelesek a jelentésüket a tárgyévet követő évben, legkésőbb június 30-ig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben, továbbá saját honlapjukon közzétenni. Ezt a Jobbik részben elmulasztotta, mivel csak a Hivatalos Értesítőben található meg az elszámolásuk. Eszerint a Jobbik alapítványa több mint hétszázmillió forint költségvetési támogatásban részesült, melynek tetemes részét, 513 millió forintot saját médiájukra költötték. A beszámolóban kitérnek rá: 2020-ban célul tűzték ki, hogy múzeumot hozzanak létre, amely bemutatja a Jobbik történetét, tárgyi emlékeit egy vásárolt ingatlanban, ám a pandémia ­miatt ennek kialakítása tolódott, befejezése pedig csak idén történhet meg.
Az alapítvány weboldalán ugyanakkor sem a beszámoló nem található meg, sem egyéb aktivitásnak nincs nyoma, így nem lehet nyomon követni, mire fordítják a több száz milliós éves támogatást. 

A „támogatott rendezvények” menüpont alatt a legutolsó bejegyzés „a Hazatérés Temploma előterében 2015. augusztus 30-án, a templomszentelés 75. évfordulójára emlékező rendezvénysorozat keretében” a Ravasz László püspök-teológusról készített bronz mellszobor megvalósítása és felavatása volt, melyhez az alapítvány 300 ezer forinttal járult hozzá. A honlapon a Jobbik által alapított Pongrátz Gergely-érdemkereszt díjról sincs információ 2016 óta, pedig az elismerést azóta például Kassai Lajos lovasíjász és a pártból nemrég kilépett Murányi Levente ’56-os forradalmár is átvehette.

Az alapítvány honlapján feltüntetett adatok szerint viszont Molnár Enikő, Jakab Péter volt pártelnök-frakcióvezető tanácsadója jelenleg is kuratóriumi tag. Dacára annak, hogy május végén a Jobbik vezetése, Potocskáné Kőrösi Anita vezetésével, fellázadt a túl nagy hatalommal rendelkező tanácsadóval szemben, és számos jogkörétől megfosztotta. Sajtóhírek szerint Molnár ezután minden, a Jobbikban betöltött tisztségéről lemondott. Bő két hónappal ezután – a honlap tanúsága szerint – Molnár Enikő még mindig tagja az alapítvány kuratóriumának.

A költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodása törvényességének ellenőrzését az Állami Számvevőszék kétévente – kötelező jelleggel – ellenőrzi. A számvevőszék idén júniusban fejezte be a pártalapítványok 2019–2020. évi gazdálkodásának ellenőrzését, melyből többek közt az is kiderült, hogy a Jobbik Magyarországért Alapítvány nem készítette el az éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést, és így nem biztosította a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát. Közölték azt is, az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak, nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

Borítókép: Jobbik választmányi ülés, képen: Molnár Enikő kabinetfőnök ( Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.