Vasvári Csaba Wikipédia-oldalára visszakerült a 2006-os szerepvállalása

A Mediaworks Hírcentrumának korábbi cikke nyomán Vasvári Csaba bíró Wikipédia-oldalára visszakerültek azok az adatok, amelyek szerint a 2006-os gyurcsányi terror idején ártatlanokat ítélt börtönbüntetésre. Eközben az Országos Bírói Tanács elítélte erről szóló cikkünket, mondván, egy bíró személyét támadtuk, miközben a szakmai munkájáról, múltjáról mutattunk be tényeket.

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
2022. 08. 17. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasvári Csaba bíró Wikipédia-oldalára visszakerültek azok az adatok, amelyek a jogász karrierjének legsötétebb időszakáról, a 2006-os gyurcsányi terror idején hozott végzéseiről, ítéleteiről szóltak. Ezek az információk 2021 őszén tűntek el a weboldalról egy szerkesztői korrekció nyomán. Ismert: hétfőn a Mediaworks Hírcentruma számolt be az adatok eltűnéséről annak kapcsán, hogy Vasvári éles kritikát fogalmazott meg a Kúria vezetőjéről és a magyar bírósági rendszerről egy külföldi lapban. Az ilyen nyilatkozatok kapcsán releváns egy-egy közszereplő Wikipédia-oldala, hiszen sokan nem ismerik a megszólalót, az internetes keresések során pedig az elsők között bukkannak fel a Wikipédia-találatok.

Vasvári Csaba bíró Wikipédia-oldalán hosszú ideig megtalálható volt egy szöveg, amely bár pontatlanságokkal, de jelezte, hogy a jogász súlyos ítéleteket és előzetes letartóztatásról szóló végzéseket hozott a 2006-os brutális rendőri erőszak idején, amelynek következtében számos békés tüntető vagy egyszerű járókelő vált a politikai bosszú áldozatává.

A Wikipédián most megjelent szöveg tényszerű megállapításokat tartalmaz: Vasvári az ügyészség által kért egyéves börtönbüntetés helyett két és fél éves büntetést szabott ki például Dukán Dánielre, akit ellentmondásos rendőri vallomások nyomán ítélt el.

A bíróság elé állított férfi például azt mondta, hogy a rendőrök megverték, azonban a tanúként beidézett hatósági személyek arról beszéltek Vasvárinak, hogy Dukán többször is magától nekiszaladt gépjárműveknek, így szerezte sérüléseit. A férfit másodfokon is elítélték, és csak 2013-ban rehabilitálták.

A Wikipédia-oldalról eltűnt információkról szóló cikkünk nagy port kavart, az Országos Bírói Tanács (OBT), amelynek sajtószóvivője egyébként maga az érintett, Vasvári Csaba, egy közleményben ítélte el szerkesztőségünket. Mint az OBT írta, „egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak egy modern, európai jogállamban nincs helye!”. A közleményt a liberális sajtó is lelkesen idézte.

Csakhogy az OBT valótlanságot állított, ugyanis az írásunk elején linkelt cikkünkben – mint azt bárki elolvashatja és maga is értelmezheti – Vasvári Csaba személyét egyáltalán nem támadtuk. Ellenben szóvá tettük, hogy bíróként úgy járt el, hogy döntései azt a látszatot kelthetik: a gyurcsányi terror gépezetének része volt 2006-ban. Ezzel pedig szakmai tevékenységét kritizáltuk, nem pedig a személyét.

Borítókép: Símaszkos rohamrendőrök tiltott viperával brutálisan bántalmaznak egy már földre vitt, vérző fejű embert 2006. október 23-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.