Tisztára mosták Vasvári Csabát a Wikipédián

Vasvári Csaba bíró ismét a kormányt támadta, ezúttal a liberális brit The Guardian hasábjain. A jogász Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 15. 16:35
Tisztára mosták Vasvári Csabát a Wikipédián
Tisztára mosták Vasvári Csabát a Wikipédián
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője nyilatkozott a The Guardian című liberális brit lapnak, amelynek hasábjain közölte azon véleményét, miszerint a „kormány beavatkozik a bíróságok munkájába”.

A jogász szavai végighasítottak a baloldali médián – szokás szerint.

Ilyen esetekben szokványos, hogy azok, akik nem ismerik az interjúalany nevét, rákeresnek, hogy pontosan ki is lehet a megszólaló, milyen szakmai múltja van.

Az első találatok között jellemzően Wikipédia-oldalak szerepelnek.

Vasvári immár évek óta folytatja a kormány és a bírósági szervezet ellen folyó harcát. – Nevezetesek a szakmai-politikai szerepvállalásai, ezen belül is elsősorban az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal szembenállásából adódó ügyekben való kiállásai – olvasható a bíró Wikipédia-oldalán, ahonnan azonban 2021 őszén eltűnt egy bejegyzésrészlet Vasvári 2006-os szerepvállalásáról.

Mégpedig ez: „(...) kizárólag rendőri állítások alapján. A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket. A letartóztatottak ellen később túlnyomórészt meg is szűntek a büntetőeljárások. Egy kirívó ügyben a rendőrség által brutálisan összevert, 23 éves Dukán Dánielt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért, holott az ügyészség is csak egy év szabadságvesztést kért a vádlottra garázdaság miatt. Az általa elítélt személyeket a 2013-ban hatályba lépett semmisségi törvény alapján rehabilitálták. Működése miatt Vasvárit »vérbíróként« mutatta be annak idején a Kuruc.infó hírportál.”

Miközben a Vasvári Csaba Wikipédia-oldaláról törölt részben van tárgyi tévedés, például Dukán Dániel maga mondta el, hogy másodfokon is elítélték, aligha vitatható, hogy a bíró 2006-os tevékenysége legalábbis megkérdőjelezi az igazság bajnokának mostani, felvett szerepét.

Az elmúlt években a liberális médiumokban megszólaló Vasvárinak egyébként nem kellett kellemetlen kérdésekre válaszolnia 2006-os döntései kapcsán, ezeket az ügyeket inkább tudatosan elhallgatták.

Mindebből úgy tűnhet, hogy Vasvári is csak akkor aggódik a jogállamiság miatt, amikor jobboldali kormánya van Magyarországnak. A jelenség sokaknak ismerős lehet az elmúlt évtizedből.

Borítókép: Vasvári Csaba (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.