Mátyás 2024. február 24.
logo
Kovács Lajos ezredes Tasnádi szerepét a váddal egyezőnek találta

A főnyomozó szerint nehéz bizonyítani Portik megbízását

Szemán László János
2022.09.28. 19:04 2022.09.28. 19:59
A főnyomozó szerint nehéz bizonyítani Portik megbízását

Meghökkentő pillanatokat okozott Kovács Lajos nyugalmazott ezredes keddi tanúvallomása a Fenyő János meggyilkoltatása ügyében zajló tárgyaláson. Az egykori főnyomozó bírói kérdésre azt mondta: nem tudja, hogy Gyárfás Tamás miért bízta meg - a vád szerint - Portik Tamást, ha korábban Tasnádi Péternek adott már megbízást.

Nem tudom, hogy miért adott megbízást Portik Tamásnak Gyárfás Tamás Fenyő János megöletésére, amikor korábban Tasnádi Pétert már megbízta ezzel - válaszolta kedden Póta Péter bíró kérdésére a Fővárosi Törvényszéken tanúskodó Kovács Lajos nyugalmazott ezredes, a Fenyő-ügy egykori nyomozásvezetője. 

Az ezredes hozzátette: ezt kellene bizonyítani, mire a bíró azt válaszolta: azon vagyunk.

A tanúvallomásból az is kiderült, hogy Portik Tamás Gyárfás Tamás általi megbízásáról a nyomozás alatt egyetlen adat sem merült fel. Nem úgy Tasnádi Péter megbízásáról. A vád szerint Gyárfás előbb Tasnádit bízta meg, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, aztán Portikot. Kovács vallomása szerint a megbízásról még Fenyő halála előtt született két operatív jelentés, amelyeket azonban érthetetlen okokból akkor elsüllyesztettek az irattárban, azok csak a gyilkosság után,  a nyomozás során kerültek ismét elő. Akkor még Princz Gábor volt az első azok sorában, akinek érdekében állt megöletni Fenyőt, és csak második Gyárfás. 

Kovács a két operatív jelentés birtokában kezdeményezte, hogy mindkét gyanúsított-jelölt telefonját hallgattassák le, ám főnöke, a KBI vezetője, Kiss Ernő azt mondta: "szálljatok le Princzről", és utána már csak Gyárfás maradt célkeresztben. 

Az ezredes szerint az operatív jelentések tartalmát később több tanú is megerősítette, így kijelenthető, Gyárfás megbízta Tasnádit. Az is bizonyított, hogy Tasnádinak semmi köze nem volt Fenyő meggyilkolásához. Annak ellenére nem, hogy környezettanulmányt készítettek Fenyőről, és Tasnádi el akart menni Fenyőhöz, hogy üzletet ajánljon, elmondva, hogy az életére törnek, de megvédik, ám a titkárnőn nem jutottak túl.

Csütörtökön Gyárfás Tamás kérdéseire kell válaszolnia Kovács Lajosnak.

Borítókép: Kovács Lajos tanúskodik a Fenyő-gyilkosság miatti perben (Fotó: origo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.