Csák János: A kormány a GDP két százalékát fordítja idén a felsőoktatásra

A miniszter szerint az egyetemek oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését.

Magyar Nemzet
2022. 09. 01. 16:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a GDP két százalékát fordítja a felsőoktatásra idén, ez nemcsak Európában kiemelkedő, hanem a magyar történelemben is egyedülálló teljesítmény – jelentette ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Szegeden az országos felsőoktatási tanévnyitón és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ünnepi szenátusülésén.

Csák János emlékeztetett: júliusban a kormány úgy döntött, megújítja az egyetemi felvételi eljárást. Rámutatott: a változtatások célja az egyetemi autonómia növelése, valamint a családok és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése. A kormány nagyobb szabadságot biztosít az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában, a képzési és a nyelvi követelmények meghatározásában – tette hozzá. 

A miniszter kiemelte: a kormány sokat tehet finanszírozással, ingatlanfejlesztéssel, de az eredmény az egyetemi oktatók, kutatók hozzáértésén, tudásán, odaadásán és a hallgatók tehetségén, szorgalmán múlik. Hangsúlyozta: az egyetemek oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését.

A kultúra, a tudás önérték, de valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja, ehhez azonban a közösségnek individuumok halmazából identitással, önazonossággal rendelkező társulássá kell válnia – mondta, hozzátéve: önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét. 

Elődeink nem azt várják tőlünk, hogy a múltba feledkezzünk, hanem azt, hogy megőrizzük, fejlesszük kultúránkat, tudásunkat, hogy utódaink száz év múlva is magyarul élhessenek és alkothassanak 

– hangsúlyozta Csák János.
Rovó László rektor az ünnepi beszédében kifejtette: a centenáriumát ünneplő egyetem egykori és mai oktatói, kutatói és hallgatói nélkül nem ugyanaz lenne ma Magyarország, de talán a világ sem – jelentette ki, emlékeztetve: az SZTE-n az elmúlt években is igen sokat tettek kormányzati és uniós forrásokból az oktatási és kutatási lehetőségek javítása érdekében. Az egészségügyi beruházások mellett biobankot, molekuláris biológiai kiválósági központot alakítottak ki Szegeden, hamarosan átadják a jogi kar felújított épületét, majd jövőre az egészségtudományi karok elméleti tömbjét, és a közeljövőben elindul a fogorvostudományi és a művészeti kar épületének rekonstrukciója – részletezte.
Az SZTE belépett a modellváltó intézmények közé, ami jelentősen bővítette a lehetőségeit. A rektor ezek között említette a minden munkavállalót érintő jelentős béremelést, a nemzetközi kapcsolatok bővítését, valamint azt, hogy az egyetem az oktatási lehetőségeket bővítő Coursera kelet-európai központja lett.

Borítókép: Csák János (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.