Folyamatosan értéktelenítik a hagyományos családmodellt

A magyarországi családtámogatások csapdák – olvasható a La Repubblica baloldali olasz napilap nemrég megjelent cikkében, amely szerint mára megerősödtek az együttélés új formái és diszkriminatív csak férfi-nő kapcsolatokról beszélni. A portál szerint a hagyományos család elavult, de hiába igyekszik az olasz baloldal leértékelni a fontosságát, az Európa-projekt kutatás eredményei szerint az európaiak többsége nem osztja álláspontjukat.

2022. 09. 03. 7:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vesztes csata lett a családtámogatás” – írta meg szerdán megjelent cikkében a La Repubblica olasz napilap. A Mandiner beszámolója szerint a baloldali lap a Istat adatai alapján állítja mindezt, amely szerint Olaszországban 8,5 millió ember él egyedül, 32,5 százalékuk egy szülőből és egy gyermekből álló háztartás, míg a hagyományos családok aránya csak 33 százalék, ami azt mutatja, hogy megerősödtek az együttélés új formái.

A lap megjegyzi: megváltozott a társadalom, és diszkriminatív lenne csak férfi-nő kapcsolatokról beszélni olyan családokkal szemben, amelyek nem hagyományosak, vagy azokkal szemben, akik úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyereket vagy azonos nemű partnerrel vannak együtt. A portál szerint elavult a hagyományos család, a magyarországi családtámogatások pedig csak csapdák.

Bár az olasz baloldal igyekszik leértékelni a hagyományos családmodell és a családtámogatások fontosságát, az európaiak többsége nem osztja ezt a nézetet. A Századvég Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésében készített Európa-projekt immár három éve kérdezi meg az európaiakat a családdal kapcsolatos attitűdjükről. 

A 2021-es, a Századvég honlapján is elérhető kutatásból kiderül, hogy 2020-ban és 2021-ben is az európaiak 81 százaléka jelezte, nagyon fontos, hogy az állam támogassa a családokat és a családalapítást, ezen belül Magyarország lakosságának 80 százaléka áll a nagycsaládosok anyagi támogatása mellett. 

A legfrissebb reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy az olaszok 86 százalékának fontos vagy nagyon fontos a család, mindössze öt százalékuk idealizálja a gyermektelen életformát. 

Az olasz jobboldali politikum is a hatékony európai családpolitikát hiányolja. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke szerint Európának mindennel kapcsolatban van terve, kivételt egyedül a családok jelentenek, pedig gyermekek nélkül összeomlik az európai gazdaság. Úgy fogalmazott: egyedül a gyermekekbe érdemes befektetni. Matteo Salvini, a Liga elnöke pedig a magyar családpolitikát példaként beállítva úgy fogalmazott, hogy létezik egy követendő modell, a Magyarországon kidolgozott családtámogatási politika, amely jól bevált gazdasági eszközök, családtámogatások és adókedvezmények által ösztönzi a gyermekvállalást. A hasonló politikusi megnyilatkozások reményt adhatnak a demográfiáról szóló csatában. 

Leszbikusfelvonulás Budapesten

Budapestre tervezi szokásos éves konferenciájának megrendezését az Európai és Közép-ázsiai Leszbikus Közösség. Ennek indoka az, hogy a közösség kutatási igazgatója, Ilaria Todde szerint a magyar kormány állítólagos LMBTQ-ellenes retorikáját egyre több ország veszi át, és a szervezet elítéli a leszbikusok diszkriminációját. Erre példaként Szerbiát hozta fel, ahol Ana Brnabic miniszterelnök maga is vállaltan leszbikus, de az ottani hatóságok mégsem engedélyezték a EuroPride felvonulást, mert állításuk szerint nem tudták volna garantálni a résztvevők biztonságát. A gyűlés mottója egyházellenes megnyilvánulásként is értelmezhető: „Egy leszbikus – áldás, száz leszbikus – forradalom.” A magyar kormány az elmúlt időszakban a politikája középpontjába helyezte a gyermekek védelmét a szexuális propagandától, ami ellen az LMBTQ-szervezetek tiltakoztak. 

Borítókép: Európában sokan tartják követendőnek a gyermekvállalást ösztönző magyar támogatási rendszert (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.