Folytatódik a Hableány-katasztrófa károsultjainak kártérítési pere

A károsultak háromnapos távmeghallgatása kezdődött meg szerdán a Fővárosi Törvényszéken a 2019-es dunai Hableány-katasztrófa miatt a Viking AG és a Panorama Deck Kft. ellen indult, négy és fél milliárd forintos kártérítési polgári perben.

2022. 09. 07. 18:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megkezdődött a 78 felperes háromnaposra tervezett távmeghallgatása. A dunai hajóbaleset károsultjai személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetése miatt indítottak pert a Fővárosi Törvényszéken. A katasztrófa túlélői és az áldozatok hozzátartozói összesen 4,5 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a balesetben részes két cégtől, a Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft.-től.

Mint azt korábban megírtuk, kilencszáz oldalas keresetlevélben összesen 4,3 milliárd forint sérelemdíj megfizetésének a megítélését kéri a Fővárosi Törvényszéktől a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda a Hableány-katasztrófa dél-koreai áldozatainak hozzátartozói, valamint a hét túlélő nevében. (A sérelemdíj a korábbi nem vagyoni kár miatti kártérítés.)

A hajókatasztrófát okozó Viking Sigyn szállodahajó tulajdonosa, a svájci bejegyzésű Viking River Cruises AG, valamint a Hableány sétahajó üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft. az alperes.

Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. ügyvédje szerint nem fogadhatók el a keresetlevélben a magyar cégre vonatkozó állítások, mert azokat a jelenleg is zajló büntetőperben sem vizsgálták, és várhatóan nem is fogják. A Hableány személyzetének a felelőssége egy pillanatra sem merült fel a büntetőeljárás során.

A Hableány sétahajót 2019. május 29-én este a Viking Sigyn nevű szállodahajó a Margit híd közelében elsüllyesztette. A 35 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet közül csak hét turistát sikerült kimenteni, egy koreai utas holtteste a mai napig nem került elő.

Borítókép: Az ukrán kapitány vezette szállodahajó gázolta el a koreai turistákkal teli Hableány sétahajót (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.