Gyurcsányék nem tettek le a vizitdíj bevezetéséről

Már 2008-ban is a vizitdíj mellett kampányolt Komáromi Zoltán, a Gyurcsány-párt egészségügyi árnyékminisztere – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 27. 8:43
KOMÁROMI Zoltán
Budapest, 2022. május 10. Komáromi Zoltán, a DK képviselõje felszólal a veszélyhelyzet megszûnésével összefüggõ szabályozási kérdésekrõl szóló javaslat vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 10-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferencék egészségügyi árnyékminisztere nem csak a kórházbezárásokat és egyes létfontosságú osztályok megszüntetését célzó nyilatkozataival tűnt fel a nyilvánosságban, a DK-s háziorvos már 2008-ban fő szervezője volt a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtésnek. A Vizitdíj2008.doctor.hu honlapon közzétett kiáltványukban akkor úgy fogalmaztak: „Köszönjük az elmúlt 4 hétben kifejtett aktivitásukat, amivel egy ilyen újszerű, talán szokatlan formában ki tudták fejezni véleményünket és szolidaritásunkat a vizitdíj megtartása mellett… El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan közel harmadával növekedett… Ha elegen leszünk, talán meg tudjuk védeni azt, amit már megszereztünk. Talán elég egy kattintás ahhoz, hogy ne vegyék vissza a vizitdíjat!"

Komáromi akkor, bár egyszerű háziorvosnak adta ki magát, valójában a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere által kinevezett országos háziorvosi szakfelügyelőként gyűjtötte alárendeltjei aláírását a vizitdíj mellett.

 

A honlap tanúsága szerint a kezdeményezést így is mindössze 384 orvos és 3337 állampolgár támogatta. A vizitdíj az orvosok nagy részét is rendkívüli módon felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől – részletezi az Origó.

 

Az ügy előzménye az volt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette balliberális kormány 2007-ben a költségvetési hiány csökkentéséért többek között az egészségügyben és az oktatásban is extra díjakat vezetett be. Erre válaszként a Fidesz–KDNP népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetéséért. A referendum – amit 2008 márciusában rendeztek meg – 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt. Mindhárom kérdésben elsöprő többséggel, 82 százalék körüli eredménnyel a díjak eltörlése mellett voksoltak az emberek.

A Gyurcsány-párt azonban a mai napig nem mondott le az emberek megsarcolásáról, erre utal az is, hogy idén év elején a választási kampány hajrájában egy lapinterjúban Komáromi úgy fogalmazott:

2007-ben a vizitdíj egy jó eszköz volt arra, hogy a túlterhelt ügyeleteket, háziorvosi és járóbeteg-ellátásokat a kapacitások jobb kihasználására sarkallja. Gondoljunk bele, hogy ez egy háziorvosi praxisban 180-200 ezer forint pluszt jelentett havonta. Csökkent a zsúfoltság is, viszont sokkal több beteget tudtak ellátni.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Komáromi Zoltán (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.