Kamionokban elbújva próbálnak beszökni a migránsok Romániából

Immár folyamatos a közös rendőri munka Románia és Magyarország tíz-tíz kilométeres határsávjában. A románok a minap erősítették meg a szolgálatot, és szeptember 13-tól minden hazánkba átlépni kívánó járművet kutyákkal vizsgálnak át. Az illegális migránsok kamionokban elbújva próbálnak átszökni.

Forrás: Délmagyarország2022. 09. 19. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ország hatóságai szoros együttműködésének köszönhetően kontroll alatt tudják tartani az illegális migrációt a magyar–román határon – jelentette ki Bondar Marin dandártábornok, a Nagyvárad Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője hétfőn Nagylakon a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitánysággal közös sajtótájékoztatóján. A tájékoztató apropóját az adta, hogy szeptember 13-án 19 órakor egy román honosságú kamion rakterében a két ország rendőrei 72 illegális migránst találtak. 

A megyei rendőr-főkapitányság közölte: a külföldi társszervei közül a Nagyvárad Területi Határrendőr Felügyelőséggel is napi rendszerességgel dolgoznak együtt az illegális migráció kezelésében. A nagy létszámú csoportok jellemzően a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen, kamionokban érkeznek. A román területen lévő átkelő közös szolgálati helyként működik, így bár a felfedések közösek, az eljárásokat már a román fél bonyolítja le. 

Bondar Marin a sajtótájékoztatóján leszögezte, a migrációs nyomás folyamatosan erős a magyar–román határon.

Ennek köszönhetően év első nyolc hónapjában több mint négyezer határsértőt tartóztattak fel, közülük ezerötszázat augusztusban.

A román tábornok szerint a nagyobb csoportok jellemzően kamionban megbújva próbálják átlépni a határt, elsősorban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és nagylaki közúti átkelőnél. 

A két átkelőnél augusztus végéig mintegy 2600 határsértőt tartóztattak fel.
 

A csanádpalotai átkelőn kutyás határrendőrökkel erősítették meg az ellenőrzést, akik elsősorban a tehergépkocsikat vizsgálják, hogy így szűrjék ki a kamionokban rejtőzködő határsértőket. 

A szeptember 13-án bevezetett intézkedésnek köszönhetően kutyás átvizsgálással száznál is több, teherautókban megbújt határsértőt fedeztek fel.

Szeptember 13-tól minden járművet kutyákkal vizsgálnak át a román–magyar határon. Fotó: Román Határrendészet

A zöldhatár ellenőrzésében is kiváló a két ország rendőrségének együttműködése. Mindkét ország területén, tíz-tíz kilométeres mélységben közös járőrszolgálat dolgozik.
A magyar–román határ húsz átkelőjén az idei év első nyolc hónapjában 9,9 millió utas lépett át négymillió gépjárművel. Ebből ötmillió utas a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon. 

– A hatóságok között folyamatos az együttműködés és az információcsere, hogy a biztosítani tudják gyors és kulturált átkelést a határátkelőhelyeken – jelentette ki Bondar Marin, aki pozitív példaként említette az augusztus eleji időszakot, amikor a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hazatérése miatt a csanádpalotai átkelőhelyen új sávokat nyitva 14 sorban haladt Románia felé a belépő forgalom.
Polyák Zsolt dandártábornok, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: a román és magyar rendőrök folyamatosan értékelik a helyzetet, és közösen minden lehetséges módon fellépnek az illegális migráció ellen.
 

A nagyobb csoportok jellemzően a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen keresztül kamionokban érkeznek, több alkalommal azonban személygépkocsiban elbújva is próbálkoznak a határsértők. A csanádpalotai átkelő román területen működik, így a felfedések közösek, az eljárásokat azonban a román hatóságok folytatják le – közölte Polyák Zsolt tábornok.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság területén idén a megbújásos módszerrel elkövetett határsértések száma az elmúlt évhez képest szinte duplájára növekedett. Csanádpalotánál és Nagylaknál idén 160 ilyen esetet derítettek föl, a csoportok létszáma többször is meghaladta a hetvenet. A román hatóság 105 embercsempészési ügyben indított eljárást.

Azt mindkét vezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a közös fellépést a jövőben tovább erősítik.

Borítókép: A román határrendészek minden járművet kutyákkal ellenőriznek (Fotó: Román Határrendészet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.