Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kutyákat is bevet a román határrendészet az illegális migránsok ellen

Szlovákia után Románia is fokozta a rendőri fellépést az illegális migránsok elleni küzdelemben. A magyar–román határon mától megerősítették az ellenőrzést, nyomkereső kutyák tucatjait is bevetik és minden járművet ellenőriznek. A migránsokat szorítja a rossz idő közeledte és az, hogy a déli határunkon egyre hatékonyabb a megerősítés alatt lévő műszaki határzár.

2022. 09. 16. 18:11
Forrás: Román Határrendészet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia után Románia is fokozta a hatósági ellenőrzéseket az illegális migráció sújtotta magyarországi határán. A román határrendészet vezetése az illegális migráció megelőzése és leküzdése érdekében elrendelte a Magyarországgal közös határellenőrzés és -felügyelet akcióeszközeinek megerősítését – erről írt ma a teljes romániai – román és magyar nyelvű – sajtó. 

A határrendészet közleménye szerint jelenleg a szomszédos ország hatóságaival közösen integrált rendszerben akciókat rendeltek el és hajtanak végre a teljes magyar határon, illetve Arad, Bihar és Szatmár megyében.

A határrendészet fennhatósága alá tartozó különböző területeken közösen lépnek fel az illegális migráció ellen, a fokozódó tiltott határátlépések megfékezése érdekében. E tevékenységek támogatásában a határátkelőhelyeken az ellenőrzési formaságokat lebonyolító, az úti okmányok és a szállítóeszközök valódiságát ellenőrző határrendészek mellett a román határrendészet kutyás csoportjai is részt vesznek. 

Minden Magyarország felé kilépő járművet kutyákkal vizsgálnak át Romániában. Fotó: Román határrendészet

Ezek a speciális csoportok határrendőrökből és szolgálati kutyákból állnak, és állandóan jelen vannak a határőrizeti és -ellenőrző missziókban.

 

A román helyzetértékelés szerint korábban bár előfordultak illegális határátlépések, összességében az illegális migráció országos szintű mutatói ugyanazt a dinamikát követik, a tavalyi évhez képest csökkenő tendenciát mutatnak.

Így a román határrendészet az idei év első nyolc hónapjában országos szinten az illetékességi területen végzett megfigyelési és ellenőrzési feladatokat követően 480 (2021-ben nyolc hónap alatt 580) embercsempészettel kapcsolatos bűnügyi aktát vett nyilvántartásba, és 351 (2021-ben nyolc hónap alatt 427) személyt azonosítottak, akik irányítási tevékenységben vesznek részt. Ugyanakkor 10 916 külföldi állampolgárt észleltek, akik illegálisan kísérelték meg a határátlépést, ebből 7028-an belépéskor, 3888-an pedig Románia kilépése közben.

Az elemzések alapján a fő illegális határátlépési módok a következők:

  • a határ átlépésének megkísérlése az e célra szánt helyeken kívül;
  • közlekedési eszközökbe bújva;
  • hamis úti okmányok használata vagy a határellenőrzés kijátszása.

A nyugati, azaz a magyar–román határon a legtöbbször az illegális határátlépést megkísérlők a közlekedési eszközökbe, például teherautókba bújnak, amikor a kamionosok leállnak pihenni. 

Így 2022 első nyolc hónapjában megközelítőleg háromezer külföldi állampolgárt fogtak el, akik közlekedési eszközökbe rejtve próbálták meg illegálisan elhagyni az országot, többségük menedékkérő volt Romániában.

Ezért a román hatóságok javasolják a teherautó-sofőröknek, hogy mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék:

– a teherautó ponyváját kibontották-e;

– rendben van-e a szállítóeszköz minden helyisége/rekesze, nem bújt-e valaki ott el;

– az abroncsok környezetét és az alvázat.

FONTOS: ha azt tapasztalják, hogy elbújt utasai vannak, haladéktalanul értesíteniük kell a legközelebbi határátkelőhely rendőrhatóságait.

Emlékezetes, hogy kedden egy román kamionból került elő hetvenkét illegális migráns a Nagylak 2–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A Romániában bejegyzett kamion – amelyet román sofőr vezetett – a román határrendészet közleménye szerint gumiabroncsokat szállított Romániából Spanyolországba, de a keddi határátlépésnél a román határrendészek és a magyar rendőrök a tehertér alapos átvizsgálását rendelték el. 

Amint a rendőrök félrehúzták a kamion teherterét borító ponyvát, emberek tucatjait látták meg. Az előzetes vizsgálat szerint bangladesi, indiai, pakisztáni és etiópiai állampolgárok próbálták meg átlépni a román–magyar határt, hogy nyugat-európai országokba jussanak. 

A határrendészet közölte, hogy átfogó vizsgálatot indított a szerteágazó bűnügyi tevékenység felderítésére, hogy a végén megtehesse a szükséges jogi lépéseket.

Ugyanebben a közleményben több másik esetről is beszámoltak, amelyek szerint ugyancsak kedden további 25 bevándorló próbált Romániából Magyarországra szökni.

A román büntető törvénykönyv két évtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki az országhatár illegális átlépésében beszervezéssel, útbaigazítással, szállítással, bújtatással segíti a határsértőt, ha pedig az embercsempész tettét anyagi haszonszerzés motiválja, a büntetési tétel háromtól  tíz évig terjed – hívta fel a figyelmet a román határrendőrség.

Borítókép: Kutyás csoportokat is bevetnek a román határrendészek az illegális migránsok ellen (Fotó: Román határrendészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.