Egyre nagyobb az illegális bevándorlók nyomása Szlovákián is

Már naponta érkezik hír arról, hogy Szlovákiában is Nyugat-Európába tartó migránsokat tartóztatnak fel, láthatóan nő az illegális határálépők száma. Az embercsempészek új útvonala éppen arra vezet Csehországba, majd Németországba, és közlekedési baleseteket is okoznak, éppúgy, mint hazánkban.

2022. 09. 12. 7:25
Forrás: Polícia Slovenskej republiky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák rendőrség legfrissebb jelentése szerint idén duplaannyi embercsempészt fogtak el Szlovákiában, mint egy évvel korábban. Az elfogott migránsok száma is ugrásszerűen növekszik. 

A Szlovákiára nehezedő migránsnyomás annak ellenére erősödik érezhetően, hogy Magyarország idén már több mint 160 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel és ezernél több embercsempészt fogott el. 

Ennek oka − mint ahogy azt a V4NA hírügynökség közzétette −, hogy az embercsempészek egy új útvonalat indítottak be, ami a Balkánról érkező illegális határátlépőket Szerbián, illetve Románián keresztül részben Magyarországon, részben Szlovákián át vezetve Csehországot, majd Németországot célozza meg. Ennek is köszönhető, hogy cseh rendőrök egy kontingense jelenleg is közös szolgálatot lát el magyar kollégáikkal a magyar–szerb határon, és jelentős sikereket érnek el.

Júniusban mintegy 140 százalékkal emelkedett a cseh–német határra érkező migránsok száma az előző évhez képest, augusztusban pedig még annál is többen akartak átjutni egyik országból a másikba – a legtöbbnek sikerült is. Júniusban több mint kétezer, augusztusban azonban már mintegy háromezer cseh oldalról érkező migránst fogtak el a német hatóságok.

Szlovákiában a bazini (pezinoki) rendőrök néhány napja hajnali fél háromkor egy kisbuszban bukkantak rá az illegális bevándorlókra. 

A járőrök az autópálya melletti pihenőhelyen állították meg a gépjárművet, amelynek ellenőrzése során a raktérben 22 szír és török illegális bevándorlót találtak. Az autó 23 éves, ukrán állampolgárságú sofőrjét letartóztatták, az illegális határátlépőket pedig átadták a migrációs hivatal munkatársainak. Feltűnő, hogy egyre több az ukrán embercsempész.

Szombaton a pozsonyi közlekedési rendőrség két furgont állított meg a Rajka–Dunacsún határátkelő közelében. Az egyik szíriai migránsokat, a másik Törökországból érkező illegális bevándorlókat szállított. Összesen 24 illegális bevándorló volt a furgonokban, akiket őrizetbe vettek, és további intézkedésre átadják a magyar rendőrségnek.

A schengeni határt védő Magyarország és Szlovákia között teljesen nyitott az uniós belső határ, így a két ország hatóságainak folyamatos és szoros együttműködése például a migráció elleni fellépésben szükségszerű, amit közös egyezmények is hatásosan támogatnak. Kevesen tudják például, hogy a két hatóság egymás országaiban is azonnal üldözheti a bűnözőket, nem kell hosszas adminisztratív köröket lefutniuk. Így ha egy menekülő embercsempész a másik államba szökik át, az adott ország rendőrei forró nyomon üldözhetik és elfoghatják a bűnözőt.

Így fogták el szlovák rendőrök Magyarországon azt a 39 éves grúz embercsempészt tavaly, aki ellen a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség külföldi hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés, továbbá nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt emelt vádat múlt hét pénteken.

A vádirat szerint a grúz férfi Szlovákia területén Magyarország irányába haladt a D2-es autópályán nyerges vontatójával és a hozzákapcsolt pótkocsiból álló, gumiabroncsokat szállító járműszerelvénnyel, amikor a Rajka–Dunacsún határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő szlovák rendőrök intézkedés alá akarták vonni. A kamionos a jelzésre nem állt meg, a sebességet nem csökkentve közeledett a rendőr felé, akit ezzel a jármű előli elugrásra kényszerített. Később, már Magyarország területén kikerülte az üldözésébe bekapcsolódó és a járműszerelvényt szintén megállítani szándékozó szlovák rendőrautót, amelyet a videón látható módon egy újabb megállításra irányuló szándéknál meg is rongált, újabb rendőrt kényszerítve arra, hogy elugorjon.

A szlovák rendőrök az M15-ös úton próbálták megállítani a teherautót, amely több mint tíz kilométert tett meg Magyarország területén, mielőtt a leállósávban megállt. A férfi néhány percig nem szállt ki a járműből, majd menekülni próbált, többször meglökte a szlovák rendőrök egyikét, végül az intézkedésnek aktívan ellenálló elkövetőt megbilincselték és átadták az időközben a helyszínre érkező magyar járőröknek.

Borítókép: A bazini (pezinoki) rendőrök néhány napja hajnali fél háromkor egy kisbuszban bukkantak rá az illegális bevándorlókra (Fotó: Polícia Slovenskej republiky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.