Karácsony egyedül dönt a 23 milliárdról

– Az önkormányzatiság és saját választási programja elleni döntés, hogy a főváros első embere 23 milliárd forintról egy személyben dönt – reagált lapunknak Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén megszavazta, hogy hozzanak létre egy új gazdaságvédelmi alapot, ugyanakkor Karácsony Gergely engedélyén múlik a támogatások odaítélése.

2022. 09. 02. 5:50
null
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben másodjára is módosították Budapest 2022-es költségvetését: ennek fejleményeként a közgyűlés döntött egy energia- és gazdasági válság elleni, 23 milliárd forintos alap létrehozásáról is.

Ez annak  ismeretében meglehetősen furcsának tűnik, hogy a főpolgármester rendszeresen Budapest csődjével riogat.

Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette: a városvezetés az energia- és gazdasági válság elleni alap létrehozásával az idei évben bejövő 23 milliárd forintot, az iparűzési adóból származó többletet kívánja elosztani.

Az előterjesztésben az szerepel, hogy az új energia- és gazdasági válság elleni alap a közvilágítással, intézményi rezsikiadások emelkedésével, kamatkiadásokkal, közösségi közlekedéssel, továbbá a hátrányos helyzetű budapesti lakosok rezsitámogatásával kapcsolatos többletkiadások fedezetének biztosítására használható fel, és felhasználása főpolgármesteri engedélyhez kötött. Bagdy Gábor lapunknak kifejtette, hogy jó hír az, hogy ennyi többlettel számol a főváros. Hangsúlyozta: komoly válsághelyzetben van Európa, Magyarország, ami kihat a Fővárosi Önkormányzatra is, mégis bejön 23 milliárd többlet, amely a vártnál nagyobb infláció és gazdasági növekedés miatt emelkedett ekkorára.

A Fidesz–KDNP fővárosi képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fájó ebben az, hogy ennek az összegnek az odaítéléséről egy személyben Karácsony Gergely dönt.

Mint mondta, normális esetben a főpolgármester kisebb tételeket a költségvetésen belül ide-oda rakosgat, nagyjából 150 millió forintos döntési szabadsága van.

– Az önkormányzatiság és saját választási programja elleni döntés, hogy a főváros első embere 23 milliárd forintról egy személyben dönt – hangsúlyozta a képviselő.

Bagdy Gábor hozzátette azt is: ennek értelmében Karácsony Gergely kihagyja a Fővárosi Közgyűlést és a koalíciós társait is a döntéshozatalból. Szerinte ez különösen abszurd lépés, ha azzal hasonlítjuk össze, hogy Budapest lakosai egymilliárd forint értékben közösségi költségvetést készít, míg ő egyedül több mint húszmilliárd forintról határoz.

Érdekes fejlemény az is, hogy komoly spórolásba kezd a városvezetés: kiderült, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó épületeket nyáron nem lehet 25 foknál hűvösebbre hűteni, télen pedig 21 foknál melegebbre fűteni, kivéve az idősotthonokat és az ápolási tevékenységet végző intézményeket. A fővárosi díszkivilágítás is rövidebb lesz napi két órával.

A fentiek mellett a szerdai Fővárosi Közgyűlésben módosító javaslatot nyújtott be a fővárosi Fidesz–KDNP a 170 ezer forint alatt kereső nyugdíjasok lakásrezsi-támogatáshoz, amely megduplázná az előre kitűzött támogatásokat. Ezt az iparűzési adó többletbevételéből fedeznék a kormánypártok. A képviselők végül az eredeti javaslatot fogadták el, vagyis rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjat kapók évi 48 ezer, a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjat kapók évi 24 ezer forint támogatáshoz juthatnak, amit a gáz-, villany-, víz- vagy távhőszámlán írnak jóvá.

Bagdy Gábor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a frakció úgy vélte, ha már támogatást nyújtunk, adjunk méltányosabb összeget, mert ilyen nagymértékben nőtt az iparűzési adó, ami erre a juttatásra is bőséges fedezetet nyújtana. – Sajnálatos módon nem támogatta ezt a javaslatot a városvezetés – tette hozzá a képviselő. Egyébként az sem mellékes körülmény, hogy a főváros a Demszky-érához közel álló Hálózat Alapítványon keresztül juttatná el a rászorulók részére az összeget.

Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettes (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.