Sok nagycsalád nem kérte még a rezsikedvezményt

Másfél millió forintos támogatást jelenthet évente a nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény, ezért is fontos, hogy a jogosultak minél előbb igényeljék azt. A támogatási kérelmet a kormányhivatalokhoz kell beadni.

2022. 09. 30. 6:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rezsivédelem nélkül a családok legtöbbje nem tudná kifizetni a gázszámlát, sőt a nagycsaládosok többsége még a rezsivédelem segítségével sem boldogul majd a költségekkel, ezért húsba vágó, hogy az érintett családok igényelhetik a gázárkedvezményt

– mondta lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke.

A nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt azok a három- és többgyermekes családok vehetik igénybe, amelyek részesülnek családi pótlékban és egyetemes szolgáltatási szerződéssel rendelkeznek, vagy a családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban élnek. A kérelmet a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz lehet benyújtani, amelyhez mellékelni kell a legutolsó számla másolatát, valamint a befizetés megtörténtéről szóló igazolást, vagyis a csekket vagy az átutalás másolatát.

A háromgyerekesek esetében az átlagfogyasztást jelentő éves 1729 köbméteren túl további hatszáz köbmétert lehet kedvezményesen felhasználni, a további gyermekek után pedig újabb háromszáz-háromszáz köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Ezek alatt a sávhatárok alatt a nagycsaládoknak köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, az 1020 forint tizedét.

Kiszámítható, hogy a három gyermek után járó hatszáz köbméter több mint ötszázötvenezer forint éves megtakarítást jelent, míg öt gyermek után már egymillió-százezer forintról beszélünk. Az átlagfogyasztást jelentő 1729 köbméter esetében az éves rezsitámogatás önmagában majdnem egymillió-hatszázezer forint éves támogatást jelent

– hívta fel a figyelmet Kardosné Gyurkó Katalin.

Mintegy háromszázezer nagycsalád él az országban, az igénylők száma viszont még messze elmarad ettől. Kardosné Gyurkó Katalin szerint nagyon fontos, hogy minél több érintett családhoz eljusson a kedvezmény híre, ezért azt javasolja, hogy bátran kérdezzünk rá az ismerős gyermekes családoknál, hogy már igényelték-e a kedvezményt. Félő ugyanis, hogy sok család nem, vagy túl későn igényli majd.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke hosszú évek óta támogatja a nagycsaládosokat. Fotó: Vadócz Dávid

Ne felejtsük el, hogy csak azok vehetik igénybe a támogatást, akik írásban kérik azt. Már itt kopogtat a fűtési szezon, és a kormányhivatalok csak akkor tudják nyolc napon belül elbírálni a kérelmeket, ha az pontos, és minden mellékletet csatoltak hozzá. Ellenkező esetben hatvan nap, azaz két hónap az elbírálás ideje

 – tette hozzá.

A NOE az ország minden részén jelen van, mintegy kétszáz egyesületük és csoportjuk működik, amelyek már hosszú évek óta végeznek karitatív tevékenységet is.  – Tudjuk, hogy nehéz időszak elébe nézünk, így adományokat gyűjtünk, legyen szó élelmiszerről, ruhákról vagy tanszerekről. Október 8-án pedig „A szeretet ízei” elnevezésű programunkkal igyekszünk kicsit többet adni: ennek keretében a NOE által biztosított befőző automatákkal készített befőttekből, lekvárokból és szörpökből adunk azoknak a családoknak, amelyek nem jutnak ezekhez hozzá – mondta Kardosné Gyurkó Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.