Nem érdemes halogatniuk a családoknak a rezsiügyintézést

Nem érdemes az utolsó pillanatig halogatniuk a nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény igénylését, hiszen a pénztárcájuk bánhatja az elvesztegetett napokat. Különösen fontos időben intézkedni azoknak, akiknél nappali tagozatos egyetemista is van a családban.

Munkatársunktól
2022. 09. 15. 17:38
család gyerek rezsi Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon élő mintegy háromszázezer nagycsaládosnak korábban is biztosított volt a gázártámogatás, ám mivel a gáz eddig viszonylag olcsó volt, sokan nem vették igénybe a kedvezményt – mondta a Vg.hu-nak Kardosné Gyurkó Katalin. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke hangsúlyozta, a rezsicsökkentés átalakítása után húsba vágó kérdéssé vált, hogy egy háztartásnak mekkora lesz a gázszámlája. Azonban még mindig számos többgyermekes családnál nem tudatosult, hogy az engedmény nem jár automatikusan, hanem igényelni kell azt.

A kormány nyári döntése értelmében az évi 1729 köbméternyi rezsicsökkentett áron vásárolható földgázon túl a háromgyerekeseknek további hatszáz, majd minden további gyermek után újabb háromszáz-háromszáz köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár.

A NOE elnöke emlékeztetett: a bejelentést követő napokban, hetekben rengeteg nagycsaládos kereste meg őket azzal, hogy milyen feltételek esetén kapják meg a pluszengedményt. Közülük sokan érdeklődtek arról, hogy egyetemista gyermek esetén mi a teendő. Ha a felsőoktatásban tanuló fiatal nappali tagozatos – magyarázta Kardosné Gyurkó Katalin –, és nincs rendszeres jövedelme, többlépcsős ügyintézésre van szükség. Hallgatói igazolást kell szerezni a felsőoktatási intézménytől, majd a kormányhivatalnál igényelni kell, hogy vegyék figyelembe az egyetemista gyermeket. Ezt követően lehet benyújtani a gázárkedvezményre vonatkozó kérelmet.

Lehet, hogy sokan vártak a rezsicsökkentés átalakítását követő első gázszámlájukra vagy éppen a fűtési szezon kezdetére, de nem érdemes halogatni az ügyintézést, mert azt a pénztárcájuk bánhatja

– hívta fel a figyelmet Kardosné Gyurkó Katalin, aki szerint az augusztusi első ijedtség után mostanra valamelyest rövidültek a sorok az ügyfélszolgálatoknál.

A NOE köreiben külön örömmel fogadták azt a múlt heti rendeletet, amely szerint az együtt élő többgenerációs családok nagyobb mennyiséget kapnak a rezsicsökkentett árú földgázból. Azokban a nem társasházi ingatlanokban ugyanis, ahol maximum négy rendeltetési egység található, a települési önkormányzat jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az egységek számáról. A jegyző a hatósági bizonyítvány kiadásakor az építmény jogszerű használatát vélelmezi. Ha azonban egy ellenőrzéskor kiderül, hogy kevesebb lakóegység van a korábban közöltnél, a jogosulatlanul igénybe vett kedvezményes földgázmennyiséget a versenypiaci tarifa másfélszeresének (!) megfelelő egységáron fogják elszámolni.

A kedvezményre azok is jogosultak, akik csok igénybevételével építették be a tetőteret. – Amikor legelőször elhangzott a rezsicsökkentés átalakítása, a NOE több mint ötszáz levelet kapott, és ezek jelentős része arról szólt, hogy mi lesz a többgenerációs házban élőkkel, például az együtt élő testvérekkel vagy azokkal, akiknél a nagyszülők is ott laknak, illetve akik beépítették a tetőteret – emlékeztetett Kardosné Gyurkó Katalin. Kevésszer hangzik el, de fontos tény, hogy ezekben az otthonokban az egy főre jutó energiafogyasztás jóval kisebb, mint például egy kétszemélyes háztartásban, vagyis a nagycsaládoknak kisebb a karbonlábnyomuk – jegyezte meg a NOE elnöke. A Vg.hu cikke szerint körülbelül 250 ezer többgenerációs háztartásban élő vághat neki nyugodtabban az ősznek és a télnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.