Családi tetőtér-beépítésekre is jár a kiemelt összegű csok

Az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszegeket kaphatják meg a fiatalok többgenerációs ingatlan kialakításához.

2020. 10. 28. 9:27
NOVÁK Katalin sajtótájékoztató
Felkerül a tető az építményre, azaz kész az új otthonteremtési program Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többgenerációs otthonok létrehozását is támogatja a kormány, azaz a tetőtér-beépítésekre a kiemelt összegű csokot lehet igényelni 2021. január 1-jétől – jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter, aki szerint ezzel felteszik a koronát az otthonteremtési programra, „befejezik az építkezést”. A miniszter szerint gyakori élethelyzet, hogy egy családban egy ház tetőterét beépítenék.

Az igénylés feltétele az lesz, hogy a nagyszülőktől önálló, más tulajdonban lévő, külön bejáratú otthon jöjjön létre konyhával, fürdőszobával, lakótérrel. További kikötés, hogy egy gyermek esetén legalább 40, két gyermeknél 50, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméter legyen az így kialakítandó lakás alapterülete.

Novák Katalin hangsúlyozta, a csok általános szabályai vonatkoznak majd erre az esetre is, azaz meglévő gyermeknél nincs életkori határ, a vállalt gyermekeknél viszont legfeljebb 40 éves lehet az anya. A vissza nem fizetendő támogatás egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, háromnál 10 millió forint. A tetőtér-beépítéshez is fel lehet venni a kedvezményes, kamattámogatott csokos hitelt, amely két gyermeknél 10, háromnál akár 15 millió forint is lehet. Novák Katalin megjegyezte, előbbi esetben ez havi 48 ezer, utóbbinál 72 ezer forint kiadást jelent a családnak, vagyis sokkal kisebb kiadást jelent, mint egy albérlet.

Felkerül a tető az építményre, azaz kész az új otthonteremtési program
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az új, 2021. január 1-jétől elérhető otthonteremtési program részeként emellett ismét ötszázalékos lesz az új lakások forgalmi adója, amelyet ráadásul a csokkal vásárlók visszaigényelhetnek. A családoknak nem kell illetéket fizetniük akár új, akár használt ingatlant vásárolnak. Otthonfelújítási program is indul, amelyben a felújítási költségek felét, legfeljebb hárommillió forintot vissza tudnak igényelni az egygyermekesek is. Novák Katalin jelezte, már be is nyújtották az Országgyűlésnek az áfacsökkentésről és az illetékmentességről szóló törvényjavaslatot.

Drága telek, támogatott beépítés

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a tetőtér-beépítés támogatásával a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó terület kerül be az állami lakásprogramba. Mint mondta, a hivatalos adatok szerint 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. – A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt öt évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, és a megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt – közölte Balogh László.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.