Sorsdöntő, ha az apa jelen van

Megelőzhető lenne a családok felbomlása, sőt kevesebb lenne a szerfüggő fiatal és a bűnelkövetés is, ha az apák nem csak pénzkeresőként lennének jelen a család életében. Ehhez viszont az kell, hogy a férfiak is kellő támogatást kapjanak a szülői létre és az apaságra való felkészülésben – véli Vadas János kispapacoach, aki hosszú évek óta segíti az erősebbik nemet eligazodni a szülői lét útvesztőiben.

2022. 09. 28. 13:00
Budapest, Vadas János Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a nőknek számtalan lehetőségük van arra, hogy meghallgassák őket és támogatást kapjanak a várandósság alatt – a különféle kismamaklubok, szülést felkészítő csoportok, könyvek által –, addig a férfiak, mondhatni, magukra vannak utalva. 

Nincsenek apaközösségek, pedig bennük is épp annyi kérdés és kétely van a szülővé válással kapcsolatban, mint a társuknak. Hogyan készüljenek fel az apává válásra? Mikor és hogyan dolgozzák fel? Szoronganak, de nincs meg az eszköztáruk, hogy beszéljenek és kiadják magukból vagy egyáltalán megfogalmazzák ezeket az érzéseket, mert születésüktől fogva arra kondicionálják őket, hogy nem lehetnek gyengék 

– fogalmazott Vadas János, aki 2016 óta segíti az apákat és anyákat szülésfelkészítőkkel és szülővéválás-tréningekkel.

ELÉG JÓ APA
– Fontos, hogy mi, férfiak, apák, férjek, meg tudjuk osztani egymással gyerekvállalással és házassággal kapcsolatos élményeinket, kérdéseinket, aggodalmain­kat, tudásunkat és örömünket. Nagy falatnak tűnik a házasság? Hogyan alakul majd a párkapcsolatunk? Karriert építenénk, de otthon is szívesen lennénk? Hogyan találjunk újra egymásra párunkkal? Ezek a kérdések minden családban ott vannak, ne féljünk őket feltenni, mert a némaságnak ára van, a házasságunk lehet a tét – sorolta kispapacoach.

Egy kisbaba érkezése hatalmas változás, ami egyik napról a másikra borítja fel az anya életét, addigi napi ritmusát, sőt biológiai igényeit is, éppen ezért fontos, hogy az apák már azelőtt bevonódjanak az apaságba és kibővítsék az aparepertoárjukat, mielőtt a kicsi megérkezik az életükbe. A szakember szerint a gond azzal kezdődik, amikor az anya és apa nem együtt fejlődik: a nők a gyermek fogantatásától elindulnak az anyává válás útján, míg az apák csak egy helyben állnak.

– Kicsit olyan, minta elmaradt volna a férfiemancipáció. A nők bejártak egy hatalmas önismereti utat, meghódítottak olyan társadalmi területeket, amelyek csak a férfiaké voltak korábban. De hol van ennek a férfi párja? A fér­fiak szerepe a mai napig a régi berögzüléseken alapul, nem tudjuk megmondani, mit várunk el egy modern apukától. Nincs kultúrája, hogyan lehet – elég jó – apának lenni és hogyan lehet elköteleződni egy házasságban – hívta fel a figyelmet.

KÉT MALOMBAN ŐRÖLVE
A tréner úgy véli, a szülői lét elhidegüléshez vezethet, ha nem vagyunk ebben elég tudatosak és mindenki csak a saját útját járja, előbb vagy utóbb két malomban fognak őrölni. 

– Meg kell alapoznunk ezt az időszakot a férfiaknak is, segítenünk kell őket is, mert ez az alapja annak, hogy a gyermek születése után a család a víz felszínén tud-e maradni, esetleg még úszni is megtanulnak és élvezik a víz közegét, vagy elsüllyednek 

– emelte ki a coach. A segítő szerint a legtöbb pár nem is igazán tudja, hogy mi a baj, csak úgy érzi, valami végleg elromlott. Az, hogy hol, mikor vagy melyik évben, pláne nem tudják, mert a gyermek születése után máshova került a fókusz, a szakember éppen ezért azt tanácsolja:

Ahhoz, hogy egy család egységben maradhasson a gyermek születését követően, fontos, hogy ne nyúljunk vissza a múltunkhoz, ne a baba előtti életünk legyen a kapcsolati mérce. Fogadjuk el, hogy már sohasem lesz olyan, mint a kicsi előtt. Ehelyett merjünk nyitni, legyünk kíváncsiak ebben az új élethelyzetben a párunkra és magunkra is

– Na és persze jusson néha eszünkbe az a mondat is, hogy a gyerek érkezik a családba, és nem fordítva. A szülői vagy a háztartással kapcsolatos teendőink ugyanis sosem érnek véget, muszáj, hogy tudatosan keressünk alkalmat arra, hogy ha csak néhány percre is, de időt szakítunk a másikra, legyen az egy ölelés vagy a reggeli kávé. Mindig legyünk egymásnak fontosabbak, mint a körülményeink – hívta fel a figyelmet Vadas János.

APA EGYENLŐ PÉNZ?
Bár Magyarországon az apák is elmehetnek gyedre, a férfiak és nők közötti bérkülönbségek miatt kevesen mernek erre az útra lépni, a férfiak így beszorultak a pénzkereső üzemmódba. 

Az első lépés, hogy ezen változtassunk, az, hogy tudatosítsuk, a férfiak nem pénznyerő automaták a családban, hanem ugyanúgy képesek ellátni a baba körüli teendőket – a szülést és a szoptatást leszámítva – akár a nők: képesek elaltatni és pelenkázni is a gyermeket. Fontos, hogy a férfit támogassuk ebben, és teret engedjünk neki 

– mutatott rá a szakember. – Azt gondolom, hogy férfinak és nőnek egyenlőnek kell lennie jogaiban, gazdaságilag és a munkaerőpiacon is. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a férfi és nő, apa és anya nem egyformák. Mind a két nemnek megvannak a maga biológiai, mentális erősségei és igényei. Szükség van a kapcsolatban a különböző energiákra egyenlő arányban, vagyis a polaritásra apa és anya között, hogy a gyermek apától és anyától is azt kapja, amiben ő a legjobb – mondta. Az elmúlt években számos tanulmány mutatott rá, hogy az apák szerepének gyermekmentő funkciója is van, ha nagyobb szerepet vállalnak a családi életben és nem csupán kenyérkereső szerepük van. 

Az apára nagy szükség van. Az apával eltöltött minőségi idő és közös játék kreatívabbá teszi a gyermeket és fejlettebb lesz a szociális kompetenciája. Az apai kötődés megteremti a gyermekben a „biztonságban lenni” érzésének élethosszig tartó élményét, és érett, magabiztos, önbizalommal teli személyiséget alakít ki benne. Sok kutatás bizonyította be, hogy az apanélküliség milyen társadalmi problémákhoz vezet: a bűnelkövetők és a szerfüggők jelentős része például apa nélkül nőtt fel. Az apa jelenléte tehát – fizikálisan és lelkileg is – szó szerint sorsdöntő 

– foglalta össze Vadas János.

 

Borítókép: Vadas János  (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.