Az Apró-villa titkai – Apró Piroska

Aki Gyurcsány Ferenc közreműködésével átmentette a család hatalmát a rendszerváltás után – írja a Kontra.

Forrás: Kontra2022. 10. 25. 13:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kontra cikksorozatában feleleveníti a rendszerváltás előtti időszak egyik legnagyobb hatalommal bíró családjának történetét, akiknek sikerült átmenteniük mind a gazdasági, mind a politikai befolyásukból a rendszerváltás utáni időszakra. Elsőként az egykor kormányzó, vezető politikai pozícióban lévő, mára pedig az ellenzéki oldalon döntő befolyással bíró Gyurcsány–Dobrev házaspár és a mögöttük lévő, az előző rendszerből induló hátszelet jelentő Apró Antal és Apró Piroska életét és múltját tekintik végig.

Apró Piroska a baloldal politikai és üzleti világának egykor megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát – írja a Kontra. 

A Gyurcsány–Dobrev házaspár politikai hatalmának megszerzésében pedig elévülhetetlen érdemei vannak.

Édesapja árnyékából kilépve előbb a politikai színtéren jutott egészen magasra. Szófiai külszolgálattal kezdte a pályafutását, majd kis kitérő után már a kereskedelmi kirendeltség helyettese lett. Olyan embereknek indult itt a karrierje, mint például Horn Gyula vagy Juszt László. A rossznyelvek szerint Apró Piroska már ekkor is titkosszolgálati feladatokat látott el – olvasható a Kontra cikkében. 

Titkosszolgálati gyanú nem csak ekkor merült fel vele kapcsolatban. Mező Gábor kutató-újságíró beszámolt egy Balatonszéplakról származó, Apró Piroska nevével ellátott titkosszolgálati jelentésről. De Dobrev Klára édesapjáról, Petar Dobrevről, a bolgár Izotimpex nevű elektronikai külkereskedelmi mamutcég vezetőjéről is hasonló szóbeszédek jártak.

Apró Piroska már a rendszerváltás előtt is a politika magaslatára jutott, hiszen 1988 és 1990 között a kereskedelmi miniszter helyetteseként dolgozott. Ez a KGST-kapcsolatok és a tervgazdaság szempontjából kiemelt jelentőségű minisztérium volt, ahol Piroska édesapjához hasonlóan megismerte a legfontosabb gazdasági húzóágazatokat. 

Az itt szerzett tudását a rendszerváltás után hasznosította is. Később sem hullott ki a legfelsőbb körökből, hiszen a rendszerváltás utáni első baloldali kormányfő, Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnöke lett.

A családilag felhalmozott kapcsolatrendszer és a miniszterelnök mellett töltött időszak biztosan nem hátráltatta abban, hogy a Magyar Hitelbank vezetőjeként el tudjon intézni egy gigahitelt az akkori vőjelöltje, Gyurcsány Ferenc cégének, az Altusnak. 

Gyurcsányék így csinálták meg életük üzletét, amikor megszerezték az évente sokmilliárdos hasznot hozó Motimot – írja a Kontra.

Az üzletasszony Apró Piroska politikai befolyását jól mutatja, hogy a rendszerváltás utáni baloldali miniszterelnökök közül mindegyikkel – kivéve talán Bajnait – szoros kapcsolatban volt, de nála és lányánál kilincseltek a Gyurcsány-kormány jövőbeli miniszterei is.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Apró Piroska és Horváth János (Fotó: Kontra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.