idezojelek

Egy ünnepinek hazudott beszéd margójára

Tavaly Klárára, az idén Ferire hárult a hálátlan feladat.

Cikk kép: undefined

Nehéz lehet a Gyurcsány házaspárnak. Politikusként minden évben mondaniuk kell valamit 1956-ról. Valamit, ami szöges ellentétben áll mindazzal, amivel a családjuk és a baráti körük traktálta őket – a szomszédban lakó Kádár Jánostól Dobrev Klárának a kivégzéseket eminens módon leszervező és ezért jutalmul egy helyes kis villával megjutalmazott ­nagyapjáig. Valamit, ami szöges ellentétben áll mindazzal, amit valójában gondolnak. Gondolom, már hónapokkal az évforduló előtt megy a családi tili-toli, hogy az idén ki égesse rommá magát azzal, hogy nyilvánosan mond olyanokat, amivel amúgy a legkevésbé sem azonosul. 

Tavaly Klárára, az idén Ferire hárult a hálátlan feladat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az 1945 óta eltelt lassan nyolcvan év gyakorlatának köszönhetően elég jó rutinnal bírunk a kommunisták felismerésében, függetlenül attól, hogy éppen liberálisnak, polgárinak, demokratának vagy zöldnek maszkírozzák magukat, a beszéd kapcsán Feriben is felismertük a kommunistát, bár az igazat megvallva, ez nem volt egy emelt szintű feladat.

A kommunisták egyik ismérve, hogy azzal vádolják az ellenfeleiket, amit ők maguk csinálnak. 

Anno felszámolták a demokráciát, közben koncepciós perekben a vádlottakat rendre a demokratikus államrend megdöntésére tett kísérlettel vádolták. Nos, Feri ugyanezt adta elő hétvégén, amikor először gyávának nevezte Orbán Viktort, aki szerinte nem mer emberek elé állni (miért, Zalaegerszegen nem emberek élnek, Feri?!), majd a szabad véleménynyilvánítás jogát esetlegesen gyakorolni óhajtó magyar polgároktól tartva ő maga „online” megemlékezést tartott, ahol a DK vezetésén kívül senki nem jelent meg.
A kommunisták másik ismérve, hogy hazudnak. Feri ebben különösen jó, ezt már 2006-ban elismerte egy terápiás jellegűnek szánt, de végül egészen máshogy elsült beszélgetéskor, és ezt a képességét azóta is csillogtatja. Most ­például azt hazudta, hogy Magyarországon politikai önkény van, nincsen szólásszabadság, nem szabad a sajtó, és hogy a magyar kormány keresi a konfliktust a Nyugattal. Itt egy kicsit elgondolkodtunk, hogy ha ez igaz, akkor hogyan mondhatja el ő mindezt, és hogyan lehet, hogy mindenféle karhatalmi beavatkozás nélkül zajlanak le olyan utcai megmozdulások Magyarországon, ahol egy színpadról magukat rendkívül intelligensnek gondoló középiskolás diákok a jelen lévő DK-s politikusok hangos tetszésnyilvánítása közepette üvöltöznek az éterbe mindenféle trágárságokat kormánypárti politikusokkal kapcsolatban. Ha valóban nincsen szólásszabadság, akkor vagy egyáltalán nem történhetnek ilyenek, vagy kifejezetten maga a hatalom szervezi ezeket a rendezvényeket. Felmerülhet még, hogy valójában nincsen probléma a szólás- és sajtószabadsággal, 

Gyurcsány egyszerűen csak időutazást hajtott végre, és felidézte azokat a daliás időket, amikor valóban nem volt szólásszabadság, nem volt szabad a sajtó és Magyarország kereste a Nyugattal a konfliktust. 

Amikor ő a KISZ Központi Bizottságának titkáraként – tehát vezető kommunista funkcionáriusként – szolgálta a rendszert, miközben Orbán Viktort tüntetésen gumibotozták.
De ugyanilyen hazugság az is, hogy „a baloldal évtizedes törekvése, hogy eltávolítsa magát az embertelen, igazolhatatlan, baloldali diktatúráktól”. Ezt találta ugyanis mondani Gyurcsány, miközben megmondóembereik több mint három évtizede próbálják egy haladó társadalmi kísérletté maszkírozni az 1919-es vörösterrort és emberarcú szocializmusként eladni nekünk a kádári diktatúrát.
A kommunisták harmadik ismérve a végtelen erkölcsi gátlástalanság. Ez a fentiekből is egyértelmű, de a sima hazudozásra Gyurcsány a hétvégén rátett még egy lapáttal, amikor Mindszentyre hivatkozott. 

Itt azért a kommunista arcátlansághoz szokott és az élet egyéb nehézségei mellett ezt is türelemmel viselő jámbor katolikusnak is ökölbe szorul a keze, és azt gondolja, hogy Gyurcsányt és a teljes sleppjét úgy kellene ostorral elkergetni mindenféle 1956-os megemlékezés környékéről, ahogyan Krisztus kergette ki a kufárokat a templomból.

A kommunisták negyedik ismérve, hogy szerintük a jobboldaliak nem szalonképesek. Gyurcsány ezúttal ugyan példamutató önuralommal nem nevezett bennünket nácinak, pusztán „önmagát konzervatív jobboldalinak mutatott közvéleménynek”. Tehát valójában nem vagyunk konzervatívok, csak mutatjuk azt. Továbbá nem vagyunk baloldaliak (ez igaz), liberálisok (ez is igaz) és polgáriak (ez nem igaz). És persze nem vagyunk magyarok és nem vagyunk demokraták, mert „aki magyar, aki demokrata, akinek fontos mindaz, amit örökül hagyott ránk 1956, az ma velünk tart”. Ehhez a mérvű pofátlansághoz és kirekesztéshez nincs mit hozzátenni, hacsak azt nem, hogy a vasárnap tanúsága alapján szerencsére elég kevesen vannak ilyenek az országban.
Egy dologban azonban igazat kell adnunk Gyurcsánynak. Szerinte ez a kormány méltatlan 1956 örökségéhez. És ez valóban így van, amennyiben ez az örökség az Apró–Dobrev–Gyurcsány-örökség, november 4. öröksége. Ehhez csak ők méltók: Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc és a teljes DK.
A szerző közgazdász, politológus

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.