idezojelek

Szankcionáriusok a pácban

Tapintható a csalódottság a baloldal sajtója és politikusai között a brüsszeli csúcsot követően.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Tapintható a csalódottság a baloldal sajtója és politikusai között a brüsszeli csúcsot követően. Nagy-nagy csalódottságuk oka az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek ismét sikerült mentességet szereznie, kialkudnia Magyarország számára, most éppen az eszement gázársapkaötlet alól – már ha végül sikerül bevezet­niük egyáltalán. Így aztán ha valakinek furcsa hiányérzete támad a balliberó oldalakat, portálokat lapozgatva, akkor az nem intellektuális hipochonder. Nemigen találni ugyanis kajánkodó megjegyzéseket, csípősnek szánt kommentárokat arról, hogy úgymond Orbán nekiszaladt a falnak az egyénieskedő tempóival, és kilógott az uniós vezetők engedelmesen bólogató Jánosainak sorából. Bár majdnem kipukkadnak a méregtől, megint nem tudnak belekötni a kormányfő diplomáciai eredményeibe. Annál is kevésbé, mert még Olaf Scholz német kancellár is mellénk állt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így marad a baloldal számára a terméketlen szankciópropaganda, aminek az oroszok elleni hatékonyságát ugyan se itthon, se külföldön semmilyen érvvel nem tudják alátámasztani, viszont legalább teljes krachba, végromlásba döntheti szőröstül-bőröstül az egész Európai Uniót. Valóságos szankcionáriusokká váltak a baloldaliak idehaza és külföldön egyaránt.

Azt mondják a monoton, fantáziátlan liberális klisével: »A szankció szép!«, és úgy gondolják, innentől semmilyen érvvel, ténnyel, konkrétummal nem kell előhozakodniuk.

A hazai, harmatos intellektusú baloldal reakcióin nem csodálkozunk, ám az döbbenetes és riasztó, hogy az európai, elvben felkészültebb nyugati politikusokon is elhatalmasodott a szellemi alultápláltság. A jelek szerint a marxizmus–leninizmus után teret nyert Nyugaton a marxizmus–infantilizmus is. Az ugyanis különösebb iskolázottság nélkül is felfogható, hogy nem a vevő szabja meg valaminek az árát, hanem az eladó. Ha tehát az oroszokat arra akarják rávenni egy ármaximálással, hogy alacsonyabb áron adják el a gázt, annak az lesz a vége – amit meg is ígértek Moszkvában –, hogy semmilyen gázt nem fognak adni az uniós tagállamoknak. Az a hamis kiindulópontjuk, hogy az oroszoknak szükségük van az Európának való eladásra. Holott ez hatalmas tévedés, amit az oroszok irdatlan nagy bevételei is illusztrálnak, s ennek egyre növekvő hányada az Európán kívüli eladásokból származik.

Levonható tehát a konzekvencia, hogy a gázárársapka egyre tényleg jó lehet: hogy az EU kénytelen legyen Amerikából beszerezni a gázt, ahogy Emmanuel Macron francia államfő háborogva emlékeztetett: négyszeres áron. Azoknak van igazuk, akik azt állítják: pontosan ez az Amerikai Egyesült Államoknak való kiszolgáltatottság és végleges alárendeltség a kvázi korrumpált brüsszeli elit – élükön Ursula von der Leyennel – valódi célja. Különben pedig: az európai bizottsági elnök tudja igazán, hogy mik az európai értékek. Annyira, hogy saját magát és családtagjait is részeltette bennük, ahogy a botrányos esetről a közvélemény is értesülhetett.

A piaci szereplők azonban észnél vannak, és pontosan jelzik, mit kellene tenni. A gázársapka elhalasztása, napirendről való időleges levétele után rendre csökken a gáz ára. Ha már annyira mindenhatónak hirdették mindig a piacokat a liberálisok, most is csak hallgatni kellene rájuk. 

A baloldali erőknek azonban eszük ágába sem jut a régebbi elveikhez hűen a szankciók és az irracionális kamikazedöntések ellen felemelni a szavukat.

Sőt mindent megtennének, hogy a magyarok ne nyilváníthassanak véleményt a szankciós politikáról.

Emiatt támadják dühödten az erről szóló nemzeti konzultációt. Odáig mentek ismét, hogy demonstratíve meg is akarják semmisíteni azokat: a Momentum és a Jobbik el is akarja égetni a konzultációs íveket. Eszerint annyira ellenségei a betűnek, az írott véleményalkotásnak, hogy nem ismerik Heinrich Heine mondását: „Ahol könyveket égetnek, ott embereket is fognak.” Bizony, mert ahol írott szövegeket, íveket is tűzre vetnek, ott hasonlóra is képesek az elkövetők. Erre a történelemben sajnos bőven vannak példák. Leplezetlenül minden eszközt bevetnének, hogy a magyar emberek ne nyilváníthassanak véleményt a brüsszeli szankciós politikáról. De miért félnek ennyire a lakosság véleményétől? Azért, mert pácban lévő megbízóik érzik: terjedhet a ragály, és más uniós országokban is kedvet kaphatnak a polgárok, a nép – a démosz – megkérdezésére. És ez az ő demokráciafelfogásukba nem fér bele.

Borítókép: Gelencsér Ferenc bejelenteti, hogy elindul a Mometumnak a konzultációt begyűjtő – Gyújtósnak még jó lesz! – kampánya (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.