Elítélt köztörvényes bűnözőt jelöltek Gyurcsányék oktatási és kulturális „árnyékminiszternek”

Barkóczi Balázsnak már akkor is Gyurcsány volt a főnöke, amikor részegen az ismerőseivel összevert egy házaspárt.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 08. 8:59
BARKÓCZI Balázs
Budapest, 2022. július 4. Barkóczi Balázs, a DK képviselõje azonnali kérdést tesz fel az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekményekért elítélt régi szocialista, majd Gyurcsány-párti politikust nevezett meg Dobrev Klára oktatási és kulturális „árnyékminiszternek”. Barkóczi Balázst 2009-ben jogerősen elítélte a bíróság garázdaság és más bűncselekmények miatt – olvasható az Origo cikkében.

Gyurcsány Ferenc feleségének oktatási és kulturális árnyékminisztere 2010 előtt még Isaszeg MSZP-s önkormányzati képviselőjeként került összetűzésbe a törvénnyel. 

Az egyik sértett, F. S.-né vallomásában elmondta, hogy Barkóczi Balázs 2006. április 3-án betört az isaszegi háza udvarába, ahol fenyegette és megverte őt, valamint a férjét.

A mostani DK-s árnyékminiszter két másik férfival együtt követte el a bűncselekményt, akik közül az egyik Barkóczi rendőrként dolgozó rokona volt. Mindez – a 2006-os békés tüntetések részvevőivel szembeni brutális fellépés mellett – sokat elmond a Gyurcsány-kormány irányítása alatt működő rendőrségről. A harmadik elítélt Barkóczihoz hasonlóan szintén MSZP-s politikus volt és 2006 őszétől magas rangú tisztséget viselt egy Pest megyei önkormányzatban. 

F. S.-né véleménye szerint a „vasvégű bottal” fenyegetőző és lökdösődő Barkócziék alkohol vagy kábítószer hatása alatt állhattak,

a pontos indítékról pedig a következőképpen számolt be vallomásában: „kiabálásukból számomra azt derült ki, hogy azért akarnak minket fenyegetni, illetve bántalmazni, mert egy korábbi önkormányzati ügy miatt nekik nem tetsző határozatot hozott a bizottság”.

A politikai indíttatás Barkóczi Balázs akkor rendőrként dolgozó tettestársának vallomásában is előkerült, aki szerint „az egész inzultusra azért került sor, mert az édesanyjának volt az önkormányzatban politikai jellegű vitája a sértett feleségével”. 

A periratban szereplő személyek azonosítása alapján egy helyi szocialista belviszályra vezethető vissza Barkócziék és a sértettek rossz viszonya, melynek következtében a mostani árnyékminiszter és társai – egy névnapi ünneplés után – részegen verekedni mentek.

Barkóczi Balázsékat a bíróság első és másodfokon is garázdaság és más bűncselekmények miatt ítélte el. A DK jelenlegi oktatási és kulturális árnyékminisztere jogerősen pénzbüntetést kapott, ahogy arról a Mandiner is beszámolt már néhány hónapja.

Az ügy további érdekessége, hogy a 2008-as első és a 2009-es másodfokú ítélet között Barkóczi Balázs rendőrként dolgozó tettestársa főkapitányi dicséretet és jutalmat is kapott, holott a 2006-os isaszegi garázdaság előtt kétszer is megrovásban részesült. Okkal merül fel a kérdés, hogy vajon a tettestársai révén kiváló MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező B. R. (ez a rendőr monogramja) a politikai hátszele miatt kapott-e olyan főkapitányi dicséretet és jutalmat, amit a bíróság enyhítő körülményként vehetett figyelembe. 

Ebben az időszakban Barkóczi Balázs már isaszegi MSZP-s önkormányzati képviselő volt, a harmadrendű vádlott pedig szocialista alpolgármesterként vett részt a Pest megyei település irányításában. 

A kormányfői tisztséget pedig az akkor még MSZP-s Gyurcsány Ferenc töltötte be. Ugyan bizonyíték nincs a főkapitányi dicséret és a jutalom politikai hátterére, de a 2006 és 2010 közötti időszakban kétségkívül szoros politikai irányítás alatt állt a rendőrség – ahogy azt a 2006-os brutalitás is mutatja.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Barkóczi Balázs, a DK képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én.
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.