Letartóztatták az iskolájában késelő diákot

Egyelőre 30 napra rendelték el a letartóztatását annak a 18 éves diáknak, aki hétfőn a Várkerületi iskolájában megkéselte osztálytársát. A sajtóban Bertoldként említett fiatalember korábban már gyilkossággal fenyegetőzött. Pszichés problémákkal küszködik, az iskolai folyosón a szekrényajtót is lefejelte. A letartóztatás alatt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálják az elmeállapotát.

2022. 10. 12. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az várható volt a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – november 12-ig – elrendelte ma a letartóztatását annak a fiatal felnőttnek, akit emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak. Bertold hétfőn délelőtt az I. Kerületi Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban a szünetben késelte meg osztálytársát.

 

A kényszerintézkedés végrehajtási helyéül a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki. 

A Fővárosi Törvényszék közleménye kitér arra, hogy a megalapozott gyanú szerint a terhelt október 10-én reggel az egyik budapesti középiskola tantermében, az óraközi szünetben több alkalommal tarkón szúrta az egyik osztálytársát, aki ennek következtében – az elsődleges orvosi vélemények alapján – életveszélyes sérülést szenvedett. Az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva kérte a gyanúsítottal szemben a letartóztatás elrendelését. 

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított tettét hosszas tervezés előzte meg. A terheltnek pszichés problémái vannak, amely esetében fokozott társadalomra veszélyességet valószínűsít. Feltétlenül szükséges elmeállapotának vizsgálata, az a nyomozás érdekét szolgálja és személyes jelenlétet igényel. 

Mindezt figyelembe véve a bíróság a fiatalnál megállapította a bűnismétlés veszélyét, vagyis megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. 

A bíróság a kényszerintézkedés alkalmazásának indokoltsága, valamint a kényszerintézkedés nemének megválasztása körében nagy súllyal vette figyelembe a cselekmény jellegét, elkövetési módját, valamint a gyanúsított egészségi állapotát is. 

Ennek során úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terheltnél kizárólag – az IMEI-ben végrehajtandó – letartóztatással biztosíthatók. 

A végzés nem végleges.

A 18. életévét csak néhány napja betöltött, a sajtóban csak Bertoldként emlegetett diák társai elmondása szerint korábban már kijelentette, hogy valakit meg fog ölni. Komoly pszichés problémái vannak, amit egy 7 másodperces, a diákok között terjedő videó is bizonyít. Ezen annyi látható, hogy Bertold a folyosón, a szekrénysor előtt áll, és hátrahajolva óriási erővel belefejel a szekrényajtóba.

Mindezek ismeretében legalább is furcsa az iskola közleménye miszerint: „A sajnálatos esemény mélyen érintette az iskola diákjait, tanárait és összes dolgozóját. A tegnap történteknek semmilyen előzménye nem volt. A tanulókkal jelenleg iskolapszichológus foglalkozik.” 

Bertold tényleges készült megtámadni valakit, hiszen táskájában kalapácsot és ollót is találtak a rendőrök. Áldozatát, S. Samut vélhetően találomra választotta ki.

A sérült diák még hétfőn műtéten esett át, az állapota stabil, intenzív osztályon kezelik, de már kommunikálni is tud osztálytársaival telefonon.

Amennyiben az igazságügyi elmeorvosi vizsgálat megállapítja, hogy Bertold nem volt beszámítható a tette elkövetésekor, nem ítélhető el szabadságvesztésre, hanem a bíróság elrendeli a kényszergyógykezelését.

Borítókép: Az iskolai késelő pszichésen beteg. A folyosói szekrények ajtaját teljes erőből fejelte le (Forrás: Tények)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.