időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo
Egyre fogy a levegő a főpolgármester körül Gyurcsány Ferenc elhatárolódó nyilatkozatát követően

Már az MSZP sem elkötelezett Karácsony iránt

Bákonyi Ádám
2022.10.02. 06:46 2022.10.02. 07:40
Már az MSZP sem elkötelezett Karácsony iránt

Már az MSZP sem ragaszkodik foggal-körömmel egykori favoritja, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségéhez, a párt kész önálló jelöltet állítani, akár lesz előválasztás, akár nem – derült ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szocialista vezetők szavaiból. A jelek szerint Karácsony 2024-ben fizethet meg azért, hogy korábban az őt támogató pártok megkérdezése nélkül lépett vissza a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között Márki-Zay Péter javára.

Megkezdődött a helyezkedés és az esélylatolgatás a baloldalon, miután Gyurcsány Ferenc a minap jelezte: „nem alapértelmezett”, hogy Karácsony Gergelyt támogatják a 2024-es önkormányzati választáson, amely előtt már nem akarnak újabb előválasztást tartani. 

– Nem zárkózunk el Karácsony Gergely támogatásától, de 

nem is vesszük azt automatikusnak

– hangoztatták lapunknak az MSZP elnökségé­ben, ahol a jelek szerint még bíznak abban, hogy a DK elnökének akaratával szemben mégis lehet előválasztás. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, a Telexnek így foglalt állást nemrég a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik is. Mint az MSZP-ben magyarázták: 

amennyiben lesz előválasztás, úgy saját jelöltet állítanak, ettől függetlenül bárki is lenne a procedúra győztese, azt támogatnák a választáson. 

Szerintük egy ilyen forgatókönyv esetén Karácsonynak van a legnagyobb esélye, hogy a baloldal közös főpolgármester-jelöltje legyen. Ha pedig mégis tárgyalásokra kerülne sor, úgy az MSZP megpróbálná meggyőzni a többi baloldali pártot, hogy 

van jobb, alkalmasabb jelölt Budapest jelenlegi első emberénél.

Arról, hogy ki lenne ez a személy, a szocialisták egyelőre nem akartak nyilatkozni. Annyit jeleztek azonban, hogy Karácsony Gergely korábbi visszalépése Márki-Zay Péter javára és még pár furcsa húzása sok kellemetlenséget okozott a szocialistáknak. Az áprilisi országgyűlési választás után egyébként Ungár Péter is arról beszélt, inspiráló ötletnek tartaná a főpolgármester-jelölti előválasztást, ugyanakkor nem látja esélyét, hogy az LMP ismét beálljon Karácsony mögé, miután a Párbeszéd volt társelnöke az őt támogató pártok megkérdezése nélkül lépett vissza a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között Márki-Zay javára. 

A baloldal belső ügyeire rálátó források alapján lapunk tegnap számolt be arról, hogy 

amennyiben Gyurcsányék nemcsak zsarolni akarják Karácsonyt, hanem valóban saját főpolgármester-jelöltet állítanak, az kizárólag Dobrev Klára lehet, a DK más politikusa nem veheti fel a versenyt a jelenlegi főpolgármesterrel. 

Szerintük várhatóan Dobrev a DK, Karácsony pedig a Párbeszéd EP-listavezetője is lesz egyúttal, utóbbinak csak így van egyáltalán elméleti esélye az ötszázalékos küszöb megugrásához, amennyiben tartják magukat ahhoz, hogy egyedül indulnak. 

− Az, hogy az önkormányzati és az EP-választás egy napon lesz, valójában Dobrevnek és Karácsonynak is kedvező, kampányuk fő üzenete pedig várhatóan Budapest és az euró­paiság, a főváros és az uniós ügyek összekapcsolása lesz – mutattak rá a baloldal belső fejleményeivel tisztában lévő forrásaink.

Borítókép: Kezdhet aggódni Karácsony Gergely? (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.