Terrorcselekményekre készült, megúszta felfüggesztettel V. Kende

Végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon V. Kendét. A kecskeméti egyetemista terrorcselekményekre készült, ám a táblabíróság szerint nem volt megállapítható, hogy terrorcsoportban akart volna tenni bármit is.

2022. 10. 06. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhítette szerdán a Fővárosi Ítélőtábla a terrorcselekmény tervezésével vádolt kecskeméti egyetemista büntetését, miután a V. Kende miatt indult büntetőügyben megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. 

A vádlott tetteit terrorcselekmény előkészülete bűntette enyhébben elbírálandó esetének minősítette, szabadságvesztését két év börtönbüntetésre enyhítette, és végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

Elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét azzal az előírással, hogy vegyen részt pszichológus által tartott terápián, tartózkodjon az interneten erőszakos eszméket hirdető oldalak látogatásától. A közügyektől eltiltást mellőzte, az elsőfokú ítéletet kisebb pontosításokkal helybenhagyta. Ezzel az eljárás jogerősen befejeződött.
 

A Fővárosi Törvényszék február 25-én három év nyolc hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat terrorcselekmény előkészületének bűntette súlyosabban minősülő esete – terroristacsoportban történő elkövetés érdekében kifejtett előkészület – miatt.

A megállapított tényállás szerint a terhelt felvette az iszlám vallást, és titokban az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Az interneten radikális iszlamista és terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, valamint különböző online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlenekkel. Ezenfelül megkezdte egy házi szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését is. Egyik beszélgetőpartnerével merényleteket tervezett Budapesten és vidéken.

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A vádlott tetteit a bűncselekmény alapesetének minősítette, mivel nem látta megállapíthatónak, hogy a férfi terroristacsoportban való elkövetés érdekében valósította volna meg a cselekményét. Az így kiszabható büntetési tételkeret öttől tíz évig terjedő helyett kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés volt.

A másodfokú bíróság a vádlott cselekményének enyhébb minősítésére, valamint a vádlott beszámítási képességének korlátozottságára figyelemmel lehetőséget látott a szabadságvesztés büntetés enyhítésére és végrehajtásának felfüggesztésére.
 

Zavart elme

Az Iszlám Államhoz hűségesküvel kötődő V. Kende egy láthatatlan ellentét közepébe keveredett, írják a Híradó.hu oknyomozói. 

Az iszlám bonyolult, sokéves tanulmányozást igénylő szabályai, a vallási szubkultúra összetett rendszerében sok neofita összezavarodik, ahogyan történt ez a fiatal kecskeméti férfival is.

 V. Kende útkeresésének a magyarországi iszlám közösségekben nyomon követhető állomásaiból élesebben kirajzolódnak a muzulmán világ árnyalatai, és ez magyarázattal szolgálhat arra is, mi lehetett az, ami a zavart fiatalembert csapdába ejtette. A portál szerint Magyarországon az iszlám vallásgyakorlatának szabadabb, kevésbé intézményesített jellegéből adódóan több ellenőrizetlen és önjelölt tanító is működik, akiket sokan naivan követnek. A huszonegy éves V. Kende egy ilyen csoport hatása alatt írt gúnyolódó üzeneteket a Magyar Iszlám Közösség elnökének. 

Az egyik ilyen „ismeretlen mester” a libanoni származású Nidal Abiad, aki a szalafista, vahhabita szekta egyik online működő imámja – vagy ahogyan a tágabb magyar muszlim közösségben ezt gunyorosan nevezik: fotelkalifája. Az ő felügyelete alatt működik a Muszlim falu elnevezésű Facebook-csoport, amelynek bárki szabadon a tagja lehet. Nincs ellenőrzés, nincs korlátozás. Ezen a felületen rendszeresen feltűnnek a többi irányzatot kritizáló, becsmérlő, szélsőséges hangvételű bejegyzések.

Értesülésünk szerint Nidal Abiad 1980-ban azért jött Magyarországra, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson. Letelepedett Miskolcon, ám a Muszlim falu tevékenységét firtató egyik Facebook-bejegyzés szerint jelenleg Libanonban lehet.

Borítókép: V. Kendének végül nem kell börtönbe mennie (Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.