Varga Mihály: A cél továbbra is a nyugdíjak értékének megőrzése

A pénzügyminiszter az Idősek Tanácsának mai ülésén. Varga Mihály jelezte, hogy novemberben 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, az emelés visszamenőleg az egész évre vonatkozni fog, és a nyugdíjprémium is kifizetésre kerül az idén. Az elmúlt tizenkét évben húsz százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke.

2022. 10. 27. 11:52
idősek tanácsa
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány céltól nem szabad visszalépni, így a kormány azt a 2010-ben tett vállalását is teljesíteni kívánja, amely a nyugdíjak értékének megőrzéséről szól – mondta el a pénzügyminiszter az Idősek Tanácsának mai ülésén. Varga Mihály jelezte, hogy novemberben 4,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, az emelés visszamenőleg az egész évre vonatkozni fog, és a nyugdíjprémium is kifizetésre kerül az idén. Az elmúlt tizenkét évben húsz százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke. 

idősek tanácsa
Fotó: Havran Zoltán

– 2010-ben is fontos eleme volt az akkori kormányprogramnak a nyugdíjasok megbecsülése – idézte fel Varga Mihály az Idősek Tanácsának mai ülése előtt elmondott előadásában. A pénzügyminiszter kiemelte, a kormány tanácsadó testületeként működő grémium szerepe emiatt is fontos. – Önök azok, akik rendszeresen javaslatokkal, tanácsokkal segítik a kormány munkáját – mondta el a résztvevőknek, akiknek egyúttal köszönetet is mondott munkájukért.

Hozzátette: 

A polgári kormánynak mindig is meggyőződése volt, hogy az idős emberek tapasztalata és tudása nélkülözhetetlen a jó kormányzáshoz.

Más helyzetből indultunk 

Varga Mihály elmondta, hogy teljesen más gazdasági környezetben kezdték meg a munkát tizenkét évvel ezelőtt. – Az ország az IMF gyámsága alatt állt, devizahitelek, üres államkassza, 12 százalék fölötti munkanélküliség – sorolta Varga Mihály az akkori problémákat. A miniszter úgy fogalmazott, hogy akkor a jobboldali kormányprogramnak még nem voltak meg az anyagi feltételei. 

– Innen indultunk, és világos volt számunkra, hogy olyan gazdaságpolitikát kell kialakítanunk, amely egyszerre teszi fókuszba a családokat, és a gazdaság működtetését is – mondta Varga Mihály. Hozzátette: ha az államnak nincsenek bevételei, akkor a fontosnak tartott célokat sem tudja elérni. Ezért erősítették meg a vállalkozásokat, és elindították azt a folyamatot, aminek köszönhetően a magyar gazdaság talpra tudott állni. 

– Egyszerre tudtuk csökkenteni a hiány mértékét, az államadósságot, és 2019-ben már az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága voltunk – mondta el a pénzügyminiszter. 

Varga Mihály kijelentette: a cél továbbra is változatlanul a nyugdíjak értékének megőrzése volt, de a gazdaság olyan lendületbe jött, hogy a pluszvállalásokat is meg tudtuk valósítani, például két év alatt vissza tudták építeni a 13. havi nyugdíjat. – Az eredeti terv az volt, hogy ezt négy év alatt hajtják majd végre – emlékeztetett a fideszes politikus. 

A pénzügyminiszter elmondta: nemcsak a nyugdíjak értékét sikerült megőrizni, hanem a vásárlóértéküket is tudták növelni. – 2010 óta a nyugdíjak átlagos összege hetven százalékkal növekedett, a vásárlóerejük pedig húsz százalékkal. 

Folytatódik a nyugdíjemelés 

A miniszter azt mondta, hogy itt akár húzhatnánk egy vonalat is, hiszen azóta két olyan év van mögöttünk, amire szinte senki nem számított. 2020-ban nem volt, aki megjósolja, hogy jön egy világjárvány, ami minden ország gazdaságát is megbénítja, majd miután ebből elkezdenek talpra állni az országok, jön egy háború, ami szintén drasztikusan megváltoztatja a gazdálkodás feltételeit. – Ezen az időszakon még nem vagyunk túl, a háború jelentősen befolyásolja a kormány gazdálkodását is – jelezte a miniszter. 

De néhány céltól nem szabad visszalépni: ha azt vállaltuk, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét, ezt a vállalást tartani kell. 

Varga Mihály felvázolta, hogy emiatt kellett januárban ötszázalékos nyugdíjemeléssel kezdeni az évet, majd az infláció miatt júniusban további 3,9 százalékos emelést hajtottak végre, novemberben pedig egy újabb kiegészítő emelés jön, 4,5 százalékkal fogják növelni a nyugdíjakat. Ebben az évben 217 milliárd forinttal fognak többet költeni a nyugdíjakra. Minden emelés visszamenőleges hatályú, az egész évre jár. 

A polgári kormány időszakában történt meg az is, hogy nyugdíjprémiumot is fizetni tudott a kormány. Ezt a 2010 előtt bevezetett ellátást a gazdasági növekedéshez kötötték, idén jó eséllyel 3,5 százalék fölött lesz ez a mutató, emiatt novemberben érkezik a prémium is. 

– 2010-ben 2700 milliárd forintot fordítottunk a nyugdíjakra, 2022-ben már 4100 milliárd forintot – jelezte Varga Mihály. 

Újra kell tervezni a költségvetést 

– A jövő év vélhetően még nehezebb lesz, mint az idei – vetítette előre a politikus. Emlékeztetett arra, hogy a kialakult helyzet miatt a kormány év végén fogja véglegesíteni a jövő évi költségvetést, amit újra kell tervezni. 

2023 is biztosan nyugdíjemeléssel fog kezdődni, de ennek mértékéről a Jegybank decemberi prognózisa után fognak tudni dönteni. 

– A jelenlegi előrejelzés szerint 11–14 százalék közötti éves átlagos szinten lesz az infláció – mutatott rá Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter zárásként azt ígérte, hogy az idősek a jövőben is számíthatnak a kormányra. 

Az Idősek Tanácsa mai ülésén Csák János is részt vett, aki elmondta, hogy a polgári kormány az idősek támogatását is családügynek tekinti. Az innovációs és technológiai miniszter szerint a világ összes társadalmában fontos kérdést jelent, hogyan tudják egyben tartani a családokat. 

idősek tanácsa
Fotó: Havran Zoltán

Az ülésen részt vett Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár és Beneda Attila, helyettes államtitkár is. Az idősek tanácskozása a miniszteri beszámolók után zárt ajtók mögött folytatódott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.