Bakondi György: Súlyos biztonsági fenyegetést jelentenek az erőszakos migránsok

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, hogy idén már 244 ezer határsértőt fogtak el a hatóságok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 16. 9:03
Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen az ideiglenes biztonsági határzár Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a határátkelõhely közelében, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ elmondta, hogy a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi idõben több európai ország számára mintaadóvá váltak, hiszen a határkerítés építése mellett döntött Görögo Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Súlyos belbiztonsági fenyegetést jelent Magyarország számára, hogy a migránsok és az embercsempészek egyre erőszakosabban lépnek fel – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Bakondi György annak apropóján nyilatkozott, hogy hétfőn magukat irakinak valló embercsempészek Budapest közelében autósüldözés után tüzet nyitottak a velük szemben intézkedő rendőrökre, és végül a Terrorelhárítási Központ bevetésével fogták el őket.

– A magyar kormány további erőfeszítéseket tesz a szerb–magyar határon a műszaki akadály megerősítésére 

– mondta a főtanácsadó. Közölte: idén már 244 ezer határsértőt fogtak el a hatóságok, miközben az elmúlt év hasonló időszakában 105 ezret, vagyis fokozódik a migrációs nyomás.

– Ezért a kormány a határvadászok bevetésével erősíti a határvédelmet, illetve vasbeton szerelésénél használt elemeket épít a kerítésbe, amelynek tetejére úgynevezett „hattyúnyakat” építenek, megakadályozandó a létrák használatát. Mindez annál is inkább szükséges, mert miközben korábban a felbukkanó rendőrök elől jellemzően elfutottak a migránscsoportok, ma már egyre többször a rendőrökre támadnak – ismertette Bakondi György.

Kiemelte továbbá, hogy az emberek csempészését egy afganisztáni, illetve törökországi központú bűnözői hálózat irányítja. Szerinte ez ellen a hálózat ellen csak úgy lehet hatékonyan fellépni, ha a rendvédelmi szervek együttműködnek a titkosszolgálatokkal. 

A főtanácsadó szerint ebben a helyzetben az Európai Uniónak további erőfeszítéseket kellene tennie az EU külső határainak védelme érdekében. Bakondi György a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában pedig arról is beszélt, hogy miközben 2015 óta folyamatosan nő az illegális bevándorlás tömegessége, agresszivitása és szervezettsége, az Európai Unió nem talál megfelelő megoldást az állampolgárok védelmére, a jogszabálysértő, erőszakos behatolások megakadályozására. 

– Ugyanakkor a nemzetállamok egyre inkább belátják, hogy az uniós belső határok lezárása helyett a külső határok megerősítése a megfelelő megoldás. Ezt mutatja, hogy a magyar rendőrök mellett ma már cseh, osztrák, szlovák, sőt török rendőrök is erősítik a határvédelmet a szerb–magyar határon – tette hozzá Bakondi György. Megjegyezte: közben az Európai Unió továbbra is erőlteti a migránsok kvóták szerinti elosztását és a bevándorlás legalizálását.

Borítókép: Az ideiglenes biztonsági határzár Hercegszántó közelében (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.