időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Csák János: Nekünk fontos, mi történik Amerikában

Molnár János
2022.11.18. 17:29 2022.11.18. 18:13
Csák János: Nekünk fontos, mi történik Amerikában

A család nélkül a társadalom nem képes fennmaradni – jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által rendezett Konzervatív elmék – Habsburg Ottó és más konzervatív gondolkodók öröksége transzatlanti perspektívából című konferencián. A miniszter idézte George Washingtont, aki szerint 

Amerika prosperitásának nélkülözhetetlen támasza a vallás és az erkölcs, amihez a tárcavezető hozzátette, hogy ezeknek a terepe a család, az egyházak, az oktatási és nevelési intézmények, illetve az állam. 

Szerinte a ma uralkodó amerikai gondolkodásmódot a vagyon létrehozásának és elosztásának kérdései uralják, és a tengerentúli társadalomban sokan vélik úgy, hogy a vagyon teszi sikeressé és boldoggá Amerikát, nem a Washington által mondott vallás és erkölcs. Hangsúlyozta a család és a kötődés életre szóló fontosságát, valamint azt, hogy az amerikai géniusz csak a vezetők tevékenységén keresztül tudja kifejteni a hatását, és az emberi minőségen múlik. 

Kitért arra, hogy az amerikai ideálok, azaz a szabadság, a törvény előtti egyenlőség és az igazságosság, a földi élet legszebb ambícióit testesítik meg, mert semmi sem áll jobban összhangban az emberi természettel. Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy a magyarok szemében az Egyesült Államok mindig a magyarok reménye volt, mert nagyon sok hazáját elhagyni kényszerülő honfitársunk talált ott új hazát és menedéket.

– Nekünk európaiként fontos az, hogy mi történik Amerikában, mert ott játszódik az Európa jövőjéről szóló film – 

fogalmazott. Az amerikai elképzelés a jövőről a miniszter szerint úgy írható le, hogy „előtted a végtelen tér, bárhol születtél, ha megvan a magadhoz való eszed, a te kezedben van a sorsod”.

Azt tapasztalta, hogy Amerikában az üldöztetés elől menekülők a szabadságot és a törvény előtti egyenlőséget természetes állapotnak tekintik. Úgy vélekedett, Amerika politikai rendszerének a hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt 250 évben lenyűgöző gazdasági, kulturális és katonai teljesítményt nyújtottak. Ennek következében, aki eltökélten akar erőfeszítést tenni, az magas szinten hozzá tud férni az anyagi és szellemi javakhoz Amerikában – egészítette ki mondandóját statisztikai adatokkal alátámasztva a miniszter. Hangsúlyozta, az amerikai géniusz óriási tömegek számára teremtett jólétet, amire az USA határain túl is sokan tekintenek „a bekapcsolódás vágyának reményével”. 

A jelenlegi állapotokról szólva azt mondta: nem tudni, hogy az amerikai elit képes lesz-e stratégiai váltásra, mert az egész világ számára fontos a rendezett szabadság amerikai kísérletének sikere. 

Vigyázó szemünket Amerikára vessük, és imádkozzunk azért, hogy meg tudják csinálni!”

– zárta beszédét Csák János.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a Pesterzsébeti Polgári Esték rendezvényen az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusán 2022. november 8-án. Csák János a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében tartott fórumot Pesterzsébeten (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.