Csák János: A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás a nemzet számára

Hazánkban járt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának a küldöttsége.

Magyar Nemzet
2022. 11. 04. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége november 2–4. között Budapestre érkezett, Sabine Verheyen elnök asszony vezetésével 

– közölte Csák János a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője részletes prezentációt tartott a minisztérium felépítéséről, az eddig elért eredményeiről, valamint a hosszú és rövid távú célkitűzéseiről. A tárcavezető a beszámolója szerint a küldöttségnek elmondta, hogy Magyarország kormánya tiszteletben tartja a felsőoktatási autonómiát és kiemelten fontosnak értékeli a szakképzést. Ennek egyik bizonyítéka, hogy egyre több felelősséget kapnak az egyetemek, szakképző központok és maguk a hallgatók is. 

„Célunk az, hogy Magyarországon a munkaerőpiacra figyelve jövőképes felsőoktatás működjön, ezért is fordítjuk a GDP közel két százalékát felsőoktatásra” – hangsúlyozta a politikus. Jelezte: a szakképzés nagymértékben hozzájárul a vállalati teljesítmény, versenyképesség javulásához és segítheti a kutatást, innovációt is. 

A mi gondolkodásunk szerint a család, az oktatás és a kultúra is erőforrás a nemzet számára. A kormánynak fontos a hagyományos értelemben vett kultúra mellett az innovációs kultúra elterjesztése minden szektorban. Bízom benne, hogy a személyes találkozónk után a küldöttség is érti, támogatja a magyar gondolkodást és stratégiát

– hangsúlyozta Csák János.

A bizottság találkozott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Koltay Andrással, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökével, valamint a civil társadalom képviselőivel, újságírókkal is egyeztetett, illetve oktatási intézményeket látogatott meg.

Navracsics Tibor a közösségi médiában tudatta, hogy a bizottság képviselőinek bemutatta a 2023-ban debütáló Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programját.

A kulturális évad mellett aktuális kérdésekről is beszélgettünk, így a bennünket, európai polgárokat érintő gazdasági és háborús hatások is szóba kerültek. Rendkívül fontosnak tartom, hogy meghallgassuk egymást ezekben a témákban, ezzel is segítve a tagországok közötti kohéziót és baráti viszonyt 

– rögzítette a területfejlesztési miniszter.

Arról már a Hír TV számolt be, hogy Petra Kammerevert, a bizottság szocialista tagja közölte: mindenfajta véleményt összegyűjtenek Budapesten, és majd Brüsszelben hoznak döntést. Ezután a baloldali politikustól a CEU bejárata előtt szerették volna megkérdezni, hogy miért kizárólag a baloldali és liberális médiával tárgyalnak, illetve hogy ennek fényében hogyan látja a sajtószabadság helyzetét, azonban Kammerevert kitért a válaszadás elől. 

Borítókép: Csák János a bizottság tagjait fogadja (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.