időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Hornung Ágnes: Felnőttkori hivatás lehet a gyermekként szerzett élményekből

Molnár János
2022.11.06. 13:39 2022.11.06. 16:54
Hornung Ágnes: Felnőttkori hivatás lehet a gyermekként szerzett élményekből

A gyermekként szerzett élmények akár felnőttkori hivatássá is válhatnak – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Magyar Természettudományi Múzeum által szervezett családi napon. Örömének adott hangot amiatt is, hogy nagy számban gyűltek össze a családok a rendezvényen, de nem nevezte hálás feladatnak azt, hogy beszéddel kellett készülnie, mert úgy érezte, a sok jelen lévő gyermek és szülő leginkább a múzeum szépségeit és élményeit élveznék ehelyett.

A gyerekekről szólva kijelentette: 

Számos csillogó szempár várja, hogy ezeket az élményeket átélhessék. 

Szerinte nagyon fontos az érdeklődésük megőrzése, és azt kérte a gyerekektől, hogy bátran merjenek kérdezni azokról a dolgokról, amik izgatják és érdeklik őket.

Lehet, hogy az, aki ma köveket gyűjt, egy idő múlva ezt hivatásként fogja űzni, és híres geológus lesz. Vagy azok, akik a dínóstandnál a dinoszaurusz-csontvázakat szemlélik, talán híres paleontológusként végeznek majd ásatásokat”

– mondta. Sok élményt kívánt a legkisebbeknek, valamint azt, hogy érdeklődésüket tartsák fenn a jövőben is. 

Hornung Ágnes a szülőkhöz fordulva úgy fogalmazott, hogy biztosan ismerik azt az érzést, amikor a gyermekeik élményszerzése viszi el őket egy programra, és az külön öröm, ha ezen a programon a felnőttek is jól érzik magukat. A Természettudományi Múzeum egy olyan hely, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól tudják magukat érezni – hangsúlyozta.

Úgy vélte,

számtalan élményt biztosít a múzeum, köztük a régi kor hagyományait és az ősidőkből összegyűjtött kincseket a modern kor vívmányaival ötvözve, amit interaktívan és élményszerűen próbál bemutatni a közönségnek. 

Hornung Ágnes szerint ez biztosan a felnőtteknek is élményt kínál, de emellett a múzeum egy olyan infrastrukturális körülményt is biztosít, hogy mindezt biztonságban tehetik meg a kicsik és a nagyok egyaránt.

A főigazgatóhoz és a múzeum dolgozóihoz szólva az államtitkár megköszönte, hogy minden nap áldozatos munkát végeznek azért, hogy mindenki minőségi időt tölthessen ott, és nagyobb tudással térhessen haza, mint amivel jött. Ezenkívül gratulált ahhoz, hogy 2022-ben ismét elnyerték a családbarát múzeum címet, amely méltó helyre került, mert 

ez a díj is mutatja azt, hogy önök minden nap azért tesznek, hogy a családok élményt szerezzenek, minőségi időt töltsenek együtt,  jól érezzék magukat.

 

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mond beszédet a Nagycsaládosok Országos Egyesületének rendezvényén Dinnyésen (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.