Kémkedésért elítélték, de nem azért körözik KGBélát

Látszólag ellentmondásos körözés jelent meg néhány órája a police.hu honlapon: költségvetési csalás miatt belföldi elfogatóparancsot bocsátott ki a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja Kovács Béla, a Jobbik volt EP-képviselője ellen. Bár a KGBélaként ismert expolitikust kémkedésért is elítélték, és a büntetés letöltésére nem vonult be, mégis csak költségvetési csalás miatt keresik.

2022. 11. 22. 20:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás miatt adott ki kedden belföldi elfogatóparancsot a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja Kovács Béla, a Jobbik jogerősen elítélt volt európai parlamenti képviselője ellen.

A körözés (Forrás: police.hu)

Az elfogatóparancs első blikkre legalábbis félreérthető, hiszen a büntetés-végrehajtási csoport a büntetésük letöltésére nem jelentkező jogerősen elítélteket szokta köröztetni, igaz, nem költségvetési csalás, hanem a büntetés végrehajtása céljából.

Vizsgáljuk meg, hogy a pártjában csak KGBélaként emlegetett volt politikus esetében mi is történik.

Emlékezetes, hogy Kovácsot az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel és az unió kárára elkövetett költségvetési csalással vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék a kémkedés vádja alól felmentette, a költségvetési csalás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és kimondta: Kovácsot orosz titkosszolgák kiképezték, de nem kémkedett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már azt mondta ki, Kovács előkészületeket tett a kémkedésre, a költségvetési csalást pedig elkövette, így letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A harmadfokon eljáró Kúria már egyértelműen kimondta: Kovács Béla kémkedett az egyik orosz titkosszolgálatnak, és ezért, valamint  a költségvetési csalás miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

 

Novemberben a büntetés-végrehajtás kiküldte számára a behívót, ám nem jelent meg a büntetése letöltésére, egyszerűen nyoma veszett. A legutóbbi hitelt érdemlő információnk szerint Moszkvában tartózkodott, ám a magyar ügyvédei sem érik utol. Kiadatása egyébként reménytelen, hiszen az orosz büntetőjogi kódex kimondja: csak azok adhatók ki egy másik országnak, akiket olyan bűncselekményért ítéltek el, ami Oroszországban is büntetendő. 

Ott azonban sem az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, sem az unió kárára elkövetett költségvetési csalás nem szerepel a büntetőjogi kódexben – nincsenek ilyen bűncselekmények Oroszországban. Ráadásul, ahogy hírlik, Kovács orosz állampolgár is, Oroszország pedig – az USA gyakorlatához hasonlóan – senkinek nem adja ki saját állampolgárait.

Kérdés, akkor miért adtak ki ma belföldi körözést Kovács Béla ellen.

Az elfogatóparancs a Büntetőeljárásról szóló törvény 119 paragrafusa (1) bekezdésére hivatkozik. Ez alapján pedig egyértelmű, hogy nem az ítélet végrehajtása miatt, hanem egy újabb bűncselekmény miatt keresik Kovács Bélát.

A körözés részletei (Forrás: police.hu)

Egyetlen nyomát találtuk ennek, a Pesti Srácok írta meg néhány éve, hogy egy magánszemély feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás miatt akarja kihallgatni gyanúsítottként a Jobbik politikusát. Még 2017-ben – egészen pontosan – nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt szerették volna meggyanúsítani az ügyészek KGBélát.

A konzumlányokról szóló vallomás (Forrás: PestiSrácok)

A nyomozó ügyészek vélhetően ki akarták hallgatni ebben az ügyben Kovácsot, ám hiába idézték a Pilisben lévő lakcíméről. 

Az persze kérdésként felmerül, hogy ez az új ügy összefügg-e azzal, hogy amint a Pesti Srácok azt szintén megírta korábban, orosz konzumlányokra épülő vállalkozást tervezett létrehozni, amiről egy tanúvallomása is van a hatóságoknak.

A körözés alapja

119. § (1) A bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény esetén a terhelt vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy őrizetének elrendelése érdekében határozatával elfogatóparancsot bocsáthat ki, ha a terhelt vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy

a) tényleges tartózkodási helye ismeretlen, és a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedésekkel elérni kívánt célok biztosítása érdekében elfogása és őrizete indokolt,

b) tényleges tartózkodási helye ismert, azonban a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedésekkel elérni kívánt célok biztosítása érdekében elfogása és őrizete indokolt,

c) külföldön van fogva tartásban, a nemzetközi elfogatóparancs, illetve európai elfogatóparancs kibocsátásának feltételei fennállnak, és a terhelt, vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy Magyarországra történő átadása, illetve kiadatása indokolt.

Borítókép: Kovács Béla, a Jobbik volt EP-képviselője a bíróság folyosóján (Fotó: MN-archív)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.