időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo
Nem vonult be a börtönbe a kémkedésért elítélt volt jobbikos politikus

Hamarosan szökevénynek minősülhet Kovács Béla

Szemán László János
2022.11.09. 19:14 2022.11.10. 14:21
Hamarosan szökevénynek minősülhet Kovács Béla

Nyoma veszett az Európai Unió elleni kémkedésért és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért jogerősen elítélt volt jobbikos EP-képviselőnek. Kovács Bélának már be kellett volna vonulnia a büntetés-végrehajtás egyik fegyházába, hogy megkezdje ötéves büntetését, ám a börtönbehívóját nem tudták kézbesíteni. Hamarosan szökevénynek minősül, és akkor előbb magyar, majd nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene.

Helyes volt a Magyar Nemzet helyzetértékelése, amikor szeptemberben a jogerős ítélet után azt írtuk: jelen állás szerint borítékolható, hogy Kovács Béla nem fog bevonulni az ötéves fegyházbüntetése letöltésére Magyarországon. 

A Jobbik egykori európai parlamenti képviselője egyszerűen eltűnt a hatóságok, a sajtó, sőt az ügyvédei elől is.

 

Lapunk megtudta, a Büntetés-végrehajtás egy hónapja küldte ki a börtönbehívót Kovács pilisszentkereszti – százmilliós – villájába, ám az anélkül jött vissza a feladónak, hogy bárkinek is kézbesíteni tudták volna. 

Az ex-Jobbikos Kovács Béla villája Pilisszentkereszten (Forrás: PILISSZENTKERESZT.KORNYEKE.HU)

Lapunknak több forrásból is megerősítették, hogy Kovácsot legutóbb 2020. szeptember végén látták a százmilliós villában, az elsőfokú ítélet kihirdetése óta azonban nem.

 KGBélát elsőfokon a kémkedés alól még felmentették, ám kimondták: az orosz nagykövetségen diplomata fedettségben dolgozó katonai hírszerző kiképezte őt. A felesége, akit lapértesülések szerint „munkaszálak” kötöttek a hajdani szovjet titkosszolgálathoz, a KGB-hez, állítólag tavaly távozott. Ekkor távollétében másodfokon már elmarasztalták Kovácsot, akiről bebizonyosodott, hogy előkészületeket tett kémkedésre.

Maga Kovács még hosszú hónapokig utolérhető volt lapunk számára internetes csatornákon. Tőle értesülhettünk, hogy Moszkvában él, ahol agyműtéten is átesett, majd elkapta a Covid-fertőzést, amiből aztán kigyógyult. Végül egykori egyetemén, az egyébként „kémképzőnek” tartott Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében kezdett tanítani. Kovács még 1986-ban itt szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát, japán, angol, orosz nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát szerezve, de emellett lengyelül, franciául és németül is beszél.

Utoljára augusztusban tudtunk vele kapcsolatba lépni, amikor azt írta: mindenképpen hazajön, hogy a Kúrián bebizonyítsa, nem kém, nem követte el a vádban szereplő bűncselekményeket. Azóta azonban nyoma veszett. Nem válaszol megkeresésünkre, de ügyvédjei sem tudják, hol van jelenleg.

A börtönbehívójának sikertelen kézbesítése nyomán egy procedúra veszi kezdetét, amelynek a végén szökevénnyé nyilvánítják. Az előírások szerint másodszor is megküldik a pilisszentkereszti címére a börtönbehívót, ami akkor is érvényes lesz, ha ismét nem veszi át senki. Ezután a következő lépés a magyar elfogatóparancs kiadása, és a rendőrség fejvadászainak bevonásával elkezdik keresni a volt jobbikos politikust. Várható, hogy itthon nem fognak a nyomára bukkanni, így nemzetközi elfogatóparancsot bocsájtanak ki ellene, amit az Interpol-tag Oroszország is meg fog kapni, ahol viszont aligha fogják kiadni Kovácsot. 

Nem azért, mert éppen a javukra kémkedett a jogerős ítélet szerint, hanem arra hivatkozva, hogy az orosz jogban sem az unió intézményei elleni kémkedés, sem az unió kárára elkövetett költségvetési csalás nem létezik. Ráadásul Kovács orosz állampolgár is. 

Az ügyvédek közben várhatóan az Alkotmánybíróságon keresnek jogorvoslatot: egyfelől az ügy menet közbeni titkosítása, másfelől két uniós okirat miatt, amelyben Kovács ártatlanságát erősítik meg.

Borítókép: Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszéken 2020-ban. Az utolsó Magyarországon készült kép róla. (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.