időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo
Finnországból is jött a cáfolat a Lakmusz álhírére

Lyukra futottak a „tényellenőrök”

Máté Patrik
2022.11.08. 05:50 2022.11.08. 13:14
Lyukra futottak a „tényellenőrök”

A Lakmusz néven ismertté vált, a Soros György támogatta 444 portálból kinőtt tényellenőr csapat a hatóságok tapasztalatait, valamint a magyar kormány álláspontját próbálta kétségbe vonni az Ukrajnának szánt fegyverszállításokról, ám egyenesen Finnországból jött a cáfolat. A Lakmusz még az országgyűlési választások előtt, az Európai Bizottság jókora pénzügyi támogatásával jött létre, ám tényellenőrző munkája során csak a kormánypártok támadásával van elfoglalva.

A kormányt akarták támadni Soros György tényellenőrei, azonban kiderült, hogy a Brüsszelből is jelentős összegekkel támogatott és a 444 csapatából verbuválódott Lakmusz hamis információt közölt, amikor október havi jelentésében kétségbe vonta a V4NA hírügynökség információit, miszerint az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányok a front helyett a feketepiacra kerültek.

Később a baloldali portál „tényfeltáró” cikkét a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is átvette.

A Lakmusz részletesen foglalkozott a lapunkban megjelent cikkekkel is, amelyek az ukrajnai fegyverszállítmányok illetéktelen kezekbe kerülésének a témáját járták körül, ám az Euró­pai Bizottság által milliókkal támogatott, önmagukat függetlennek tartó tényellenőrök arra már nem tértek ki, hogy a NATO és az EU riasztást adott ki az ukrajnai fegyvercsempészet veszélye miatt, és az érintett országok felszólítást kaptak, hogy fokozottabban figyeljék a fegyverszállítások útját, mert a lőfegyverek és a robbanóanyagok illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Az Interpol és az Euro­pol már nyáron arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek a feketepiacra kerülhetnek. Egyes országok – például Svédország – rendőr tisztviselői szintén az Ukrajnából kiinduló fegyverkereskedelem jelentette veszélyről beszéltek. Az Interpol pedig júniusban figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek euró­pai bűnözők kezébe juthatnak, és a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig a napokban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. Nemrégiben a finn Nemzeti Nyomozóiroda vezetője, Christer Ahlgren figyelmeztetett arra egy interjúban, hogy Svédországban, Dániá­ban és Hollandiában is felbukkanhattak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították. A hatóság vezetője jelezte: látják annak a jeleit, hogy ezek a fegyverek már Finnországban is felbukkantak. Továbbá hangsúlyozta, hogy ezekkel a fegyverekkel évtizedekig dolguk lesz, és szerinte a döntéshozók elfelejtették, hogy az ukrajnai háború a rendőrség munkaterhelését is megnövelte.

A Lakmuszról szólva megjegyzendő, hogy korábban jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy elindulhasson a „tényellenőrző” portál, amely a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

A 444-ről ismert, hogy kiadója mögött az indulás után befektetőként megjelent a Media Development Investment Fund (MDIF) is, amelynek egyik fő támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata, amely a Direkt36 adományozói között szintén megtalálható. A Lakmusz főszerkesztője pedig az a Zöldi Blanka, aki a 444-nél és a Direkt36-nál is dolgozik, miképpen a teljes szerzőgárda kizárólag a balliberális sajtó munkatársaiból áll. Cikkeikben jellemzően a kormányt és a jobboldalt támadják, a baloldal kétes ügyei rendre eltűnnek a tényellenőrök radarjáról.

MENGELÉZŐ FILOZÓFUS

„A fizikai bántalmakat elszenvedő megalázotthoz, meggyalázotthoz és megerőszakolthoz képest nem az erőszakot és gyalázatot elkövető jelenti a »másik oldalt«, Csorba Robikának nem a »másik oldala« az őt meggyilkoló aljadék, s a gázkamrába lökött áldozatnak nem a »másik oldala« dr. Mengele – szúrta ki a Mandiner Gábor György baloldali filozófus eszmefuttatását az ATV múlt pénteki, botrányosra sikerült reggeli műsoráról. Ismert: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a műsorban nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok portál újságírójának a kérdéseire, akit ócska, fizetett propagandistának nevezett. Baranyi élesen bírálta az ATV szerkesztőit is, amiért a Pesti Srácok újságírója egyáltalán jelen lehetett a stúdióban. „Ha Kárász Róbert, Krug Emília és az ATV szerkesztői valóban a bátorságra (igazságra stb.) lennének kíváncsiak, akkor azt nem a megannyi »másik oldala« matematikai összességében keresgélnék” – alkotott Baranyiéval hasonló véleményt Gábor György a műsor másik két résztvevőjéről, valamint a csatorna hozzáállásáról. A filozófus szerint „amikor Krug Emília és Kárász Róbert azzal dicsekszik, hogy ez egy olyan televízió, ahová minden oldalról meghívnak politikusokat és újságírókat, bizonyítandó, hogy az ATV a sajtószabadság tejjel-mézzel folyó Kánaánja, akkor ők is az örökös hazai kiegyenlítősdi velejéig hazug giccsének bálványát fabrikálják”. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végtelenül szomorúnak és mérhetetlenül aggasztónak nevezte az ATV stúdiójában történteket. A nagy port felverő péntek reggeli műsor kapcsán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is megszólalt. Nyílt levelében kitért rá, hogy a ferencvárosi polgármester megfontolhatná a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését.

Borítókép: Ukrajnának szánt fegyverek juthattak a feketepiacra, erre már több ország és az Interpol is figyelmeztetett (Fotó: Reuter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.