Nem emelkedtek jelentősen a rezsiköltségek

A magyar lakosság többsége sikeresen mérsékelte energiafogyasztását.

2022. 11. 28. 5:50
null
rezsi fűtés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság 70 százaléka érzi úgy, hogy nem emelkedtek jelentősen háztartásának rezsiköltségei, ezen belül 30 százaléknyian semmiféle változást nem tapasztaltak

 – derül ki a Real–PR 93 november közepén készült közvélemény-kutatásából. Ezek az eredmények részben annak is tulajdoníthatók, hogy a nagy többség tett a háztartási energiafelhasználás mérsékléséért, a legtöbben – 83 százaléknyian – úgy döntöttek, hogy a korábbiakhoz képest takarékosabban használják fel lakásukban az energiát. Ennek köszönhetően a lakosság döntő többsége továbbra is kedvezményezettje a rezsicsökkentésnek.

A felmérés szerint a teljes lakosság 37 százalékának csak kis mértékben emelkedtek a rezsiköltségei az előző hónapban a múlt évhez viszonyítva, további 30 százaléknyian nem tapasztaltak változást az energiaszámlákban, sőt három százalék csökkenést érzékelt, így összesen 70 százalék azok aránya, akiknél nem nőtt jelentősen a rezsire fordított kiadás. Huszonöt százaléknyian érzik úgy, hogy nagy mértékben növekedtek az energiaszámláik, öt százalék pedig nem nyilatkozott.

 

Bár jelentős eltérés van a különböző településtípusok között a lakások jellege és fűtési módja tekintetében, a fővárosi és a vidéki lakosság válaszainak megoszlása között azonban nincs szignifikáns eltérés, a kisebb városokban és a községekben egyaránt 69 százalék vélekedik úgy, hogy nem emelkedtek jelentősen a rezsiköltségek. Nagy mértékű növekedést leginkább a községekben élők tapasztaltak (28 százalék), a kisvárosokban 25 százalék, a megyei jogú városokban és a fővárosban pedig csak 22-23 százalék ez az arány. A pártpreferenciák már határozott összefüggést mutatnak a vizsgált kérdéssel, a fideszes válaszadók közel négyötöde, 78 százaléka érezte úgy, hogy nem növekedtek tavalyhoz képest a háztartási energia költségei, míg a baloldaliak 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy energiaszámlái nem emelkedtek jelentősen.

A kutatás kitért arra is, hogy a lakosság milyen lépéseket tett eddig abból a célból, hogy mérsékelje a háztartási energiára fordított kiadásait. A legtöbben – 83 százalék – úgy döntöttek, hogy az eddigiekhez képest takarékosabban használják a háztartási energiát és tízből kilenc magyar háztartásban alkalmaztak valamilyen módszert az energiaszámlák csökkentése céljából.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet))

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.