időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Potápi Árpád János: A magyarság csak saját magára számíthat

Forrás: MTI
2022.11.04. 18:52 2022.11.04. 23:32
Potápi Árpád János: A magyarság csak saját magára számíthat

1956. november 4-én is bebizonyosodott, hogy a magyarság csak magára támaszkodhat, nem számíthat másra – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken, a nemzeti gyásznapon Dombóváron.

A távirati iroda tudósítása szerint Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján tartott megemlékezésen hozzátette: bár az ENSZ elítélte a szovjet beavatkozást, érdemi segítséget Magyarország nem kapott.

Ebből is megtanulhattuk akkor, hogy az jár nekünk, amiért mi magunk megküzdünk

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Azt mondta,

a forradalmat leverték, a tüzet kioltották, de a parázs tovább élt a hamu alatt. A kiolthatatlan parázs örök érvényű hagyatéka 1956-nak, ezt vitték magukkal azok, mintegy 200-220 ezren, akik elmenekültek az országból. Rajtuk kívül a forradalom áldozatai között van háromezer elhunyt, húszezer sebesült, több száz kivégzett forradalmár és több tízezer meghurcolt, bebörtönzött ember

- emlékeztetett.

Az államtitkár szerint 1956 parazsa kapott erőre az 1989-es demokratikus rendszerváltásban, és ez gyúlt lángra, amikor az embereknek elegük lett a kádári terrort is idéző baloldali kormányzásból.

Potápi Árpád János kiemelte: 2010 óta megértük Magyarország felvirágzását.

0ľ Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, de mindegyikből megerősödve folytathattuk munkánkat. Nemzetközi nyomás alá helyeztek bennünket, fenyegettek, majd jött a világjárvány, most éppen a háborús szankciók következményei sújtanak bennünket, de Magyarország kormánya továbbra is kitart nemzetünk oldalán, népünk érdekében

– mondta az államtitkár.

Közölte:

az elmúlt 12 év is bizonyíték arra, hogy ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk. A nemzeti összetartozás érzése és élménye is megerősödött bennünk, de mindezeket az eredményeket most a szomszédban zajló háború közelsége fenyegeti

– fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a kárpátaljai magyarság különösen nagy terheket hordoz a háborúban. A kormány ennek enyhítése érdekében kezdett bele a magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyébe, amellyel minden kárpátaljainak segítő kezet nyújt. Éppen ezért nagyon rossz üzenete van annak, hogy a munkácsi vár udvaráról eltávolították a magyarok által emelt turulemlékművet – jegyezte meg.

A politikus hangsúlyozta: ez is rávilágít arra, hogy most békére van szükségünk,

a béke az, ami a háborús szankciók okozta válságot meg tudja fékezni.

Nemcsak 1956. november 4. kötelez bennünket a béke keresésére, hanem keresztény kultúránk és a legjózanabb érdekeink is – mondta Potápi Árpád János.

Borítókép: Potápi Árpád János fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján tartott dombóvári megemlékezésen 2022. november 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.