Rétvári Bence: Folytatódik az orvosok béremelése

Az államtitkár számadatokkal mutatta be az egészségügyi fejlesztéseket ahhoz viszonyítva, amikor a baloldaltól átvették a kormányzást.

2022. 11. 08. 16:07
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. június 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője elmondta napirend előtti felszólalásában, hogy „fura országban élünk”, mert annak ellenére, hogy Magyarország agrárország, hiánycikk lesz a hagyma és a burgonya, valamint nagyon megdrágult a kenyér és a tojás. Furának nevezte azt is, hogy a Belügyminisztérium végez egészségügyi átalakításokat. Kijelentette, hogy a Jobbik saját, következetes és régi álláspontjának értelmében 

egy robusztus, erős állami egészségüggyel lehet a magyar egészségügy igazán sikeres. 

A frakcióvezető kritizálta az egészségügy átalakítását, szerinte államosítás és központosítás fog bekövetkezni. Úgy gondolta, hogy az önkormányzatok jó gazdái tudnak lenni a szakrendelőknek, kórházaknak, védőnői szolgálatoknak és a háziorvosokkal is tisztességes megállapodásra tudnak jutni az ellátás biztosítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy az „egy megye, egy kórház” koncepció ahhoz vezet, hogy a kis kórházak folyamatosan ki fognak ürülni és veszítenek az ellátási képességeikből. Ahová az állam betette a lábát, ott csak a várólisták növekedtek – emelte ki. Hozzátette, hogy a laborszolgáltatások területén fair versenynek kell lennie, mert így tudja az állam a saját forrásait a legköltséghatékonyabban kezelni. A tervezett közreműködői szerződések megszüntetése a képviselő szerint a „kis kórházak halálához” fog vezetni – mondta. Emellett kritizálta a védőnői szolgálat államosítását is azzal érvelve, hogy az a háziorvosoknál jó helyen van. Szerinte a kormány úgy akar egy reformot véghez vinni, hogy nem ismeri a szakma és a lakosság álláspontját, és egy önálló egészségügyi tárcára lett volna szükség.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, megütötte a fülét, „a Jobbik következetes álláspontja szerint” kifejezés, mert a Jobbikról nem a következetesség szokott az eszébe jutni. Felidézte, amikor 

a frakcióvezető korábban orvosokat szállított külföldre dolgozni, fél év alatt akár 62 doktort is elvitt Magyarországról Írországba, 

amiről megkérdezte Lukácsot, hogy ezzel mennyire javította a magyar egészségügy színvonalát. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy 2010-hez képest töredékére csökkent a külföldre menő orvosok száma. 

A vidéki kórházakat illetően arra emlékeztetett, hogy László Imre, illetve Komáromi Zoltán azt mondták: a kórházak 45 százalékát vagy akár még többet is be kellene zárni, ezek ellen pedig Lukács nem tiltakozott. Rétvári Bence kifejtette, hogy 

a baloldaltól kell félteni a vidéki kis kórházakat, de van tapasztalatuk a nagy budapesti kórházak bezárásában is. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc ma is kiáll a napi vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése mellett, ami a fizetőssé tett egészségügyről szól. 

Emlékeztetett arra, hogy a baloldal indoklása szerint ezekre az orvosi béremelés miatt volt szükség, ehelyett viszont elvettek egyhavi bért az orvosoktól. Ezután sorolta a jelenlegi kormány eredményeit: 

– 91 vidéki kórház felújításához megteremtették a fedezetet, 

– 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást újítottak fel,

– 23 új rendelő és 34 új mentőállomás épült,

– az átlagos háziorvosipraxis-bevétel 2010-ben 867 000 forint volt, jelenleg 2 900 000 forint,

– 129 000 forint volt egy kezdő orvos bruttó alapbére 2010-ben, most 619 000 forint,

– egy negyven éve dolgozó orvos 2010-ben átlagosan 262 000 forintot vitt haza, ma 2 142 000 forintot,

– egy OKJ-s végzettségű ápoló kezdő bére 2010-ben négy-hat éves jogviszonnyal 160 000 forint volt, most 517 000 forint.

Rétvári Bence felszólalását azzal fejezte be, hogy 

folytatódik az orvosok béremelése, amihez képest a baloldal a külföldi munkavállalást és a leépítést kínálta.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.