Rétvári Bence: Törvényes minden közbeszerzés

Az államtitkár kitért az uniós vakcinabeszerzések körüli anomáliákra is egy ellenzéki felszólalásra reagálva.

2022. 11. 09. 11:20
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. június 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) azokról a pedagógusokról beszélt napirend előtt, akiket egészségügyi okokból nem lehetett beoltani, ideidézve egy hatvan év feletti tanár esetét. A képviselő kiemelte, egy éven belül kétszer mondta ki a bíróság, hogy a minisztériumban nem tudnak törvényes határozatot hozni, valamint nehezményezte a pedagógusokkal való bánásmódot. 

Ezen kívül kritizálta a baloldalt is, mert rátelepednek a pedagógusok tüntetéseire,  de hallgatnak, amikor az oltatlan pedagógusok mellett kellene kiállni. 

A Mi Hazánk petíciót indított és határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy kártalanítsák azokat az embereket, akik oltatlanságuk miatt veszítették el a munkájukat – közölte. Dúró hazugsággal vádolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, mert a képviselő szerint nem igaz, amit a miniszer az oltások hatásáról állított. Kitért arra is, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sms-ben bonyolította le a vakcinabeszerzést egészségügyi szempontok figyelembevétele nélkül „korrupt módon, gazdasági megfontolások alapján”, amit „a magyar kormány a magyar emberekre erőltetett”. Végül a képviselő a kormányt bocsánatkérésre és az oltatlanok kártalanítására szólította fel.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy egy politikusnak vigyáznia kell a szavaira, főleg egy járványhelyzetben, mert annak súlyos következményei lehetnek. Emlékeztetett, hogy 

a Mi Hazánk egy teljesen oltásellenes politika mellett döntött, bár az ellenzéki párt néhány tagja és vezetője is beoltatta magát. Ezért az államtitkár inkább arra gyanakodott, hogy politikai számításból lettek oltásellenesek.

Hozzátette, 

a Mi Hazánk politikájával tovább tartott volna a járvány, illetve sokkal többen betegedtek és haltak volna meg. 

Felidézte, a kormány nem tette kötelezővé az oltást azoknak, akiknél fennállt egészségügyi kockázat, a kis számú hibát pedig a jogorvoslati rendszer helyretette. Rétvári Bence felelőtlenségnek nevezte, hogy a Mi Hazánk oltásellenes politikát hirdetett és utólag próbálják bizonygatni az igazukat, azt állítva, hogy az oltás csak egy összeesküvés-elmélet. Az államtitkár hangsúlyozta: 

a kormány nem ért egyet azzal sem, hogy a magyar kormánytól a közbeszerzésekben transzparenciát váró Európai Unió bizottságának elnöke nyilvánosságra nem hozott sms-ekben hozott döntést ilyen fontos kérdésben. 

Kijelentette, hogy Magyarországon

minden közbeszerzés átlátható, törvényes módon zajlik.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.