Saját hatóságuk előtt felelnek a verekedő amerikai katonák

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak azok, akik néhány napja verekedésbe keveredtek egy romkocsmában. Az USA nagykövetsége együttműködik a nyomozó ügyészekkel, ám a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre.

2022. 11. 25. 6:24
null
Fotó: Janka Szitas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vonhatják felelősségre a magyar hatóságok a budapesti romkocsmában néhány napja szintén külföldi vendégekkel verekedésbe keveredett amerikai tengerészgyalogosokat, mivel Magyarország lemondott erről a jogáról. 

Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. 

Ezért az Egyesült Államok kérésére, a kölcsönös védelem iránti elkötelezettség támogatása érdekében Magyarország, szuverén mérlegelés alapján, a NATO-ban szokásos módon lemondott az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról.

Ez azt jelenti, hogy ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. Azonban súlyos bűncselekmény, például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok  az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást.

A verekedő katonák ügye azonban nem tartozik a súlyos bűncselekmények közé – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jelenleg minősített garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége együttműködik a vizsgálatban. A verekedést rögzítették a romkocsma biztonsági kamerái, a felvételeket átadták a nyomozó ügyészeknek. 

A képek szerint a civil ruhás tengerészgyalogosok szóváltásba keveredtek egy külföldiekből álló társasággal, ami dulakodásba, majd verekedésbe torkollott. 

A tengerészgyalogosok szó szerint kiütötték a velük szemben állókat, a szórakozóhely biztonsági őrei pedig riasztották a kerületi rendőröket, mivel látták, hogy kiképzett, harcedzett férfiakról van szó. 

A rendőri intézkedésnek egyik verekedő fél sem állt ellen, a rendőrkapitányságon az is kiderült, hogy az előállítottak a budapesti nagykövetséget és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok, akik egyik hazatérő társukat búcsúztatták.

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás.

Egy nyugalmazott diplomata lapunknak elmondta: a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak. 

Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben. 

Borítókép: A két ország megállapodása szabályozza a mostani esetet is (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.